Vitreusa disloke nükleus ve göziçi lensinin çıkarılmasında pars plana vitrektomi ile birlikte ön kamara koruyucunun kullanımı - Turgut, Burak; Demir, Tamer; Aydemir, Orhan (My University, 2011)
Vitreusa disloke olmuş nükleus ve göziçi lensi (GİL)’nin çıkarılmasında pars plana vitrektomi (PPV) ile birlikte ön kamara koruyucu (ÖKK) kullanımının teknik ve komplikasyonlarını değerlendirmek. Gereç ve yöntem: Vitreusa disloke olmuş nükleus ve GİL nedeniyle cerrahi tedavi yapılan toplam 49 hastanın 49 gözüne ait tıbbi ve cerrahi kayıtlar geriye dönük olarak incelendi. Kayıtlar iki gruba ayrıldı. Grup 1 (26 göz) nükleus veya GİL’nin çıkarımında standart üç girişli PPV uygulanan hastaları, Grup 2 ise (23 göz) iki girişli PPV ile birlikte infüzyon için ÖKK kullanılarak nukleus veya GİL’leri çıkarılan hastaları kapsadı. Komplikasyon oranları, cerrahi teknik ve cerrahi süreleri iki grup arasında kıyaslandı. Bulgular: Ortalama takip süresi 7,2±1.4 ay (4 ile 17 ay arası) idi. Ortalama yaşlar Grup 1’de 72,23±7.6 (64 ile 80 yıl arasında), Grup 2’de 71,30±7.3 (60 ile 81 yıl arasında) idi ve iki grup arasında istatistiksel farklılık göstermiyordu (p>0.05). Dokuz olguda (%18.37) ön kamara göziçi lensi (GİL), 31 olguda (%63.26) arka kamara GİL yerleştirildi. Diğer 9 olguda ise (%18.37) GİL yerleştirilemedi ve bu olgular kontakt lenslerle rehabilite edildi. İki grup arasındaki komplikasyon oranları arasında anlamlı bir fark yoktu (p>0.05). ÖKK infüzyonlu PPV’de ortalama cerrahi süresi standart üç girişli PPV’dekinden istatistiksel olarak daha kısaydı (p = 0.026). Sonuç: Ön kamara koruyucu tekniği ve iki girişli PPV ile, disloke olmuş nükleus ve GİL’nin çıkarımı kolay, güvenli ve hızlı bir prosedür gibi görünmektedir.
Keywords: Göz Hastalıkları