Bitüm Modifikasyonunda Stiren-Butadien-Stiren ile Gilsonit’in Birlikte Kullanılmasının Bitümlü Sıcak Karışımların Kalıcı Deformasyon Dayanımına Etkisi - Yılmaz, Mehmet Bırhan; Kök, Baha Vural; Yamaç, Özge Erdoğan (My University, 2018)
Çalışmada, stiren-butadien-stiren (SBS) ve Amerikan Gilsoniti'nin (AG) bitümmodifikasyonunda birlikte kullanımının bitümlü sıcak karışımların kalıcıdeformasyona karşı dayanımına etkisi araştırılmıştır. Öncelikle sadece SBS veAmerikan Gilsoniti kullanılarak aynı performans seviyesine (PG 76-16) sahip modifiyebitümler elde edilmiştir. Ardından SBS modifiyeli bitümlerde SBS içeriği azaltılarakyerine farklı oranlarda Amerikan Gilsoniti ilave edilmiştir. Böylece aynı performansseviyesine sahip 3 farklı SBS+Amerikan Gilsoniti içeren modifiye bitüm eldeedilmiştir. Saf, 2 tane tek bir katkı içeren (%5 SBS ve %18 AG) ve 3 tane iki farklı katkıiçeren (%4 SBS + %6 AG, %3 SBS + %10 AG ve %2 SBS + %13 AG) aynı performansseviyesine sahip bağlayıcılarla karışım numuneleri hazırlanmıştır. Tasarım bitümiçeriklerinde hazırlanan bitümlü sıcak karışım numuneleri üzerinde dinamik sünmedeneyi uygulanmıştır. Böylece SBS ve Amerikan Gilsoniti'nin birlikte kullanımınınkalıcı deformasyona karşı etkisi belirlenmeye çalışılmıştır. Yapılan deneylersonucunda bütün katkıların, karışımların kalıcı deformasyona karşı dayanımlarınıolumlu yönde etkilediği belirlenmiştir. Akma sayısı ve sünme modülü değerleriüzerinde en etkin katkıların %18 AG ve %3 SBS + %10 AG olduğu, karışımlarınelastikiyetini en fazla arttıran katkının %5 SBS olduğu belirlenmiştir.
Keywords: İnşaat Mühendisliği; Malzeme Bilimleri; Özellik ve Test; İnşaat ve Yapı Teknolojisi