H.1157-1159/M.1744-1746 TARİHLİ 543 NUMARALI KARAHİSAR-I SAHİP ŞER'İYYE SİCİLİ - ÇELİK, ÜLKÜ (Fırat Üniveristesi, 2019)
Şer'iyye sicilleri Osmanlı Devleti'nin önemli arşiv kaynaklarındandır. Şer'iyye sicilleri, sosyal, ekonomik, ticari, ziraî, mahallî, askerî, siyasî bakımdan tarihimizin ay-dınlatılması bakımından çok önemli kaynaklardan birisidir. Bu çalışmada, 1744 – 1746 (Hicrî 1157 – 1159) yıllarına ait olan 543 no'lu Ka-rahisar-ı sahip Şer'iyye Sicili incelenmiştir. Ayrıca, genel bir değerlendirmeye de yer verilmiştir. Bilindiği gibi, Şer'iyye Sicilleri önemli tarih kaynaklarıdır. Sicillerdeki bilgiler ışığında Karahisar-ı Sahip'in (Afyonkarahisar) idari ve sosyo-ekonomik durumu hak-kında önemli bilgiler verilmiştir. Yapılan bu çalışma neticesinde Afyon Tarihi'nin 1744 – 1746 yıllarındaki durumu ortaya konulmuştur.

Court records are important archive sources of Ottoman State. Court record is one of the most significant sources to enlighten our history in terms of social, economic, commercial, agricultural, local, military and political affairs. In this study, the court records of Karahisar-ı Sahip with number 543 belonging to the years of 1744 – 1746 (Hijri 1157 – 1159) were examined. In addition, a general evaluation was given place as well. As it is known, Court Records are important historic sources. Significant infor-mation about administrative and socio-economic situation of Karahisar-ı Sahip was submitted in this study. As a result of this investigation performed, the situation of Af-yon History between 1744 and 1746 was put forth.
The Court Record of Karahisar-ı Sahip with number 543 belonging to years of H.1157-1159/M.1744-1746
Keywords: Tarih