Demiryolu Bağlantı Elemanları için Anahtar Noktalar ve Görsel Kelime Çantası Tabanlı Kusur Tespit Yöntemi - Aydin, İlhan; Güçlü, Emre; Akın, Erhan (My University, 2021)
Demiryolu hattı; raylar, ray traversleri ve bağlantı elemanlarından oluşan stabil bir yapıdır. Bu yapı tekerlekler için güvenilir bir yüzey sağlayarak trenlerin taşınmasını sağlar. Eğer bu yapı bozulursa güvenlik sorunları ortaya çıkar. Bu nedenle hat üzerinde oluşabilecek kusurların incelenmesi önemli bir konu haline gelmiştir. Bu çalışmada, ray bağlantı elemanlarında oluşan kusurların tespiti için bilgisayarlı görme tabanlı bir yaklaşım önerilmiştir. Önerilen yaklaşımda ilk olarak ray görüntüsünden bağlantı elemanının konumunu belirlenmektedir. Daha sonra bağlantı elemanı ile ilgili tanımlayıcı özellikler Oriented Fast and Rotated Brief (ORB) yöntemi ile elde edilmektedir. Son aşamada ise elde edilen özellikler kullanılarak bağlantı elemanı için kusurlu veya sağlam olarak sınıflandırma işlemi yapılmaktadır. Önerilen yöntemin başarımı deneysel olarak doğrulanmış ve %96.48’lik bir başarım elde edilmiştir. Aynı veri kümesi üzerinde Speeded-Up Robust Features (SURF) anahtar nokta çıkarım tekniği ve Histogram of Oriented Gradients (HOG) tekniği de uygulanmıştır. Üç tekniğin sonuçları karşılaştırılmıştır. Ayrıca elde edilen sonuç, literatürde bulunan farklı çalışmaların sonuçları ile karşılaştırılıp tablo halinde sunulmuştur.
Keywords: Demiryolu bağlantı elemanı; bilgisayarlı görme; ORB yöntemi; görsel kelime çantası; kusur tespiti