İvesi koyunlara sıfat öncesi flaşing ve sinkronizasyon uygulamalarının kuzularda büyüme ve yaşama gücüne etkileri - Özbey, Orhan; Esen, Fikret (My University, 2000)
Bu çalışmada, İvesi koyunlarda flaşing ve östrus sinkronizasyonu uygulamasının kuzuların doğum ağırlığı büyüme ve yaşama gücü üzerine etkileri incelenmiştir. Bu çalışmada 60 İvesi koyun ve bunlardan doğan kuzular kullanılmıştır. Araştırmadaki koyunlar yaş kompozisyonlarının aynı olması sağlanarak eşit 4 gruba ayrılmıştır. Araştırmanın I. grubundaki koyunlar normal beslenip sinkronizasyon uygulandı, II. grubundaki koyunlar normal beslenip koç katıldı, III. grubundaki koyunlara flaşing ve sinkronizasyon uygulandı ve IV. gruptaki koyunlara ise flaşing uygulanıp koç katılarak tohumlama yapılmıştır. Araştırmada, I, II, III ve IV. gruplarda kuzuların doğum ağırlığı sırasıyla, 3.21, 3.54, 3.03 ve 3.76 kg, sütten kesim ağırlığı 21. 03, 19. 12, 20. 96 ve 19. 20 kg ve sütten kesime kadar yaşama gücü değerleri sırasıyla, % 84.21, % 81.25, % 85.71 ve % 93.33 olarak tespit edilmiştir. Kuzuların doğum tipinin; doğum ağırlığı, 15., 30. ve 90. gün ağırlıklarda (P<0. 05), cinsiyetin; 90. ve 105. günlerde (P<0. 01) etkisi istatistik! olarak önemli bulunmuştur. Flaşing ve sinkronizasyon uygulamasıyla kuzu sayısı artmakta, fakat kuzu doğum ağırlığı genelde düşmektedir. Koç katımı öncesi flaşing ve sinkronizasyon uygulamasının kuzuların yaşama güçlerine önemli olabilecek olumsuz bir etki oluşturmadığı tespit edilmiştir.
Keywords: Büyüme; kızgınlık; koyun; yaşayabilme; kuzu; İvesi; doğum ağırlığı; eş zamanlama; ek besi