Aksaray Malaklı Köpeklerinde Columna Vertebralis'in Makro- Anatomik Olarak İncelenmesi - İlgün, Ramazan; Ozkan, Zaıt Ender; Yılmaz, Sadık; Karan, Meryem (My University, 2017)
Bu çalışmada, Aksaray Malaklı köpeğinin columna vertebralis'ini oluşturan kemikler makroanatomik olarak incelendi. Bu amaçla, 5 adet Aksaray Malaklı köpeği kullanıldı. Aksaray Malaklı köpeğinde omur sayısının C7, T13, L7, S3, C20-23 olduğu tespit edildi. Ala atlantis'ler horizontal olarak bulunmaktaydı. Axis'in processus spinosus'u caudal'de \"V\" biçiminde iki uçla sonlandı. Processus spinosus, üçüncü cervical omurda keskin bir crista durumundayken, dördüncü ve beşinci cervical omura doğru processus spinosus yüksekliği artarak cranial'e doğru uzayan belirgin bir çıkıntı halini aldı. Altıncı cervical omurun processus costalis'leri ventral'e doğru uzanmaktaydı. Anticlinal omur 10. thoracal omur olarak tespit edildi. Aksaray Malaklı köpeğinde 7 adet lumbal omur tespit edildi. Sacrum, 3 tane sakral omurun birleşmesinden oluşmuştu. Omurların processus spinosus'ları birleşmişti. Sonuç olarak; Aksaray Malaklı köpeğinın columna vertebralis'i evcil carnivorlar ve vahşi yaşamdaki carnivorlar ile önemli benzerlikler göstermesi yanında farklı birçok farklı özellik taşıdığı tespit edildi.
Keywords: Veterinerlik; Anatomi ve Morfoloji