2004 Sosyal Bilgiler 7. Sınıf Öğretim Programı ve Tarih Bilinci - Çakmak, Zafer; Bulut, Bırol (My University, 2013)
İnsanları ve yaşamlarını konu alan Sosyal Bilgiler, bireyin kendisini ve diğerlerini daha iyi tanıma ve kişilerin gereksinimleri ile toplumun beklentileri arasındaki dengeyi sağlamada insanlara gerekli bilgi, beceri ve tutumları kazandırma açısından yardımcı olur. Sosyal Bilgilerin, bireyin sosyalleşmesinde yararlandığı ve kendi açısından da vazgeçilmezi olan tarih ise birey ve toplum açısından ayrı bir öneme sahiptir. Çünkü insan; içinde doğduğu toplumun kültürel değerlerini öğrenebilmesi, kendine has beceriler edinebilmesi ve kendi bilincine ulaşmış bir birey haline gelebilmesi, kısacası toplumsallaşabilmesi, ancak toplumu tanımasıyla gerçekleşir ki bu da ancak tarih ile mümkündür. \"Tarihin bilincine varmak, insan olmanın ne demek olduğunu anlamakla eş değer\" olarak ifade edildiği gibi; yine bireyin dünü anlayıp, bilgi ve deneyimlerin katkısıyla bugünü yaşaması ve yarına güvenle hazırlanması, bunun yanı sıra toplumun etkin ve faydalı bir mensubu haline gelmesi, bu bilince varmakla mümkündür. Bu araştırma 7. Sınıf sosyal bilgiler öğretim programında yer alan konuların tarih bilinci oluşturmada etkililiğini, öğretmen görüşleri doğrultusunda ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışmadan elde edilen sonuç ise 7. Sınıf Sosyal Bilgiler öğretim programında yer alan konuların, mevcut haliyle tarih bilinci oluşturmada önemli ölçüde etkili olduğudur.
Keywords: Tarih; Eğitim; Eğitim Araştırmaları