ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRENME SORUMLULUKLARI: BİR KARMA YÖNTEM ÇALIŞMASI - Kuloğlu, Ayşenur (My University, 2022)
Bu araştırmada, ortaokul öğrencilerinin öğrenmeye yönelik sorumluluklarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2020-2021 eğitim-öğretim yılında Elazığ ilinde kamu ortaokullarında öğrenim gören ortaokul öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmanın nicel boyutta 654, nitel boyutta ise 38 ortaokul öğrencisi oluşturmaktadır. Bu çalışmada karma yöntemin yakınsayan paralel karma deseni kullanılmıştır. Çalışmadaki hem nicel veriler hem de nitel veriler aynı zamanda toplanmıştır. Daha sonra ayrı ayrı analiz edilmiştir. Nicel veriler için “Öğrenmeye Yönelik Sorumluluk Ölçeği” kullanılmıştır. Ölçeğin Cronbach Alfa güvenirlik değeri .94’tür. Nicel verilerin analizinde betimsel istatistikler, t-testi ve ANOVA testi uygulanmıştır. Çalışmanın nitel verileri için araştırmanın amacına uygun olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu geliştirilmiştir ve verilerin analizinde betimsel analiz tekniğinden yararlanılmıştır. Araştırmanın sonucuna göre, ortaokul öğrencilerinin öğrenmeye yönelik sorumluluklarının yüksek düzeyde olduğu görülmüştür. Ortaokul öğrencilerinin öğrenmeye yönelik sorumluluk düzeylerinin cinsiyet ve sınıf değişkenine göre anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Anne ve baba eğitim durumuna göre ise anlamlı farklılık bulunmamıştır. Öğrencilerin iyi bir meslek ve iyi bir gelecek sağlamaları için öğrenmenin önemli olduğunu belirtmişlerdir. Gürültü ve seslerin olması, kendilerine ait odalarının olmaması ders çalışma motivasyonlarını azaltırken; başarılı olmak, öğretmenlerin kendilerini motive etmesi ders çalışma motivasyonlarının artırdığını ve öğrenmeye daha istekli olduklarını ifade etmişlerdir. Ders çalışmadıklarında ise kendilerini tedirgin hissetlerini belirtmişlerdir. Böylece öğrencilerin öğrenmeye yönelik sorumluluklarının bilincinde oldukları söylenebilir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları