(1748-1749 M. / 1161-1162 H.) TARİH VE 545 NUMARALI KARAHİSAR-I SAHİP (AFYONKARAHİSAR) ŞER'İYYE SİCİLİ - AKPINAR, YUSUF (Fırat Üniveristesi, 2015)
Şer'iyye Sicilleri, mahkemeye intikal eden meseleler ve kadıların verdikleri kararların kaydedildiği defterlerdir. Bu defterler, Osmanlı tarihi araştırmalarında önemli kaynakalardan biridir. Özellikle şehir tarihi çalışmalarında kıymetli bilgileri ihtiva ederler. Şer'iyye sicillerinin, şehir tarihi araştırmalarında önemli bir konuma sahip olmasından dolayı, çalışmış olduğumuz Karahisâr-ı Sâhib Şer'iyye Sicili'nde bulunan 245 adet belge transkripsiyona tabi tutularak günümüz Türkçesine çevrilmiş, ayrıca belli bir plan dâhilinde değerlendirilmiştir. Defterden, Afyonkarahisar'ın idâri ve fiziki yapısı ile ilgili olarak, belirtilen yıllarla ait, merkeze bağlı kazalar, nahiye, köy, mahalle isimleri ve dağılımı ile bazı mevki adlarını tespit etmek mümkün olmuştur. Bunun yanı sıra incelediğimiz dava kayıtlarından sosyal hayatla ilgili olarak; evlenme, boşanma, miras ve nafaka hukuku gibi toplumsal yapıya ışık tutabilecek önemli bilgilere de bir ölçüde ulaşılmıştır. Çalışma, özelde Afyonkarahisar, genelde ise Osmanlı taşra teşkilatı ve hayatına ışık tutacak, ilgili bölge ve konu ile alakalı diğer çalışmalara katkı sağlayacaktır. Anahtar Kelimeler: Şer'iyye Sicili, Kadı, Mahkeme, Karahisar-ı Sahip, Afyon

The religious report are the register of Kadı judgement and the matters passing to the court. This registers are one of the important sources at the Ottoman History Studies. Especially, they consist of important in formation on the studies of city history. 245 pieces document in Karahisâr-ı Sâhib Court Registry was applied to transcription and translated in to today Turkish and was evaluated in a determined plan because court registries have important position at city history. In the notebook, it was not possible to determine sub -provinces, towns, villages and parish names and distribution and names of some positions places regarding to administrative and physical structure of our Afyonkarahisâr Province, belong to stated years. Beside this, at the court registers that we examined, regarding to social life; we reached to important data that would be enlighten to social structure as people, their parishes, marriages, divorces, heritance and alimony cases. The study will clarify privately Afyonkarahisar as well as generally Otoman provincial system. It will certainly contribute to future studies on the same or similar topics. Keywords: Court Records, the Judge, the Court Karahisar-ı Sahip, Afyon, Karahisar
(1161-1162 h. / 1748-1749 m.) Karahisar-ı sahip (Afyonkarahisar) Sharia Registry No. 545
Keywords: Tarih