Dirençli obsesif kompulsif bozukluklu hastalarda tedaviye olanzapin eklenmesi - Atmaca, Murad; Kuloğlu, Murat; Tezcan, A. Ertan (My University, 2000)
Amaç: Serotonin geri alım inhibitörleri (SGİ), obsesif kompulsif bozukluğun (OKB) tedavisinde yaygın olarak kullanılmasına rağmen; hastaların yaklaşık % 40-60'ı bu tedaviye yeterli ölçüde cevap vermemektedir. Çalışmamızda dirençli OKB olarak değerlendirdiğimiz hastalarda tedaviye atipik bir antipsikotik olan olanzapin eklenmesinin sonuçlarını tartışmayı amaçladık. Yöntem: Çalışma grubunu Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Kliniğine Ekim 1999 - Mart 2000 tarihleri arasında başvuran ve DSM-IV tanı ölçütlerine göre OKB tanısı konarak en az üç aylık izlemde tek başına SGİ ya da ek olarak anksiyolitik, duygudurum düzenleyicisi ve nöroleptik kullanımıyla hedeflenen tedavi yanıtının alınamadığı 12 hasta oluşturdu. Hastalarda OKB 'un şiddeti Yale-Brown Obsesyon Kompulsiyon Ölçeği (Y-BOKÖ) ile izlenerek tedavi yanıtı alınamayan olgularda doz arttırımına gidildi. Sonuçlar: Hastaların 7'sinde Y-BOKÖ skorlarında belirgin (en az % 60 düşme ile belirli) ve iki hastada kısmi bir düzelme (% 30 düzelme) belirlendi. Bir hasta Y- BOKÖ puanı çalışma öncesine göre anlamlı değişiklik göstermezken, bir hasta daha da kötüleşti. Bir hasta ise iştah artması ve aşırı sedasyon nedeniyle tedaviyi bıraktı. Tartışma: Sonuçlar tedaviye dirençli OKB'ta olanzapinin etkili ve iyi tolere edilen bir alternatif ekleme tedavisi olduğunu düşündürmektedir.
Keywords: İlaç tedavisi; Obsesif-kompulsif bozukluk; İlaç direnci; Yale-Brown obsesyon kompulsiyon ölçeği; İlaç tepkisizliği; Olanzapin