BASKİL GRANİTOYİDİ İÇERİSİNDEKİ SİN-PLÜTONİK MAFİK DAYK VE ANKLAVLARIN PETROGRAFİSİ VE JEOKİMYASI - TATU, MEHTAP (Fırat Üniveristesi, 2005)
Baskil (Elazığ) civarında geniş yüzeylemeler sunan Baskil Granitoyidi, çok çeşitli magmatik ürünler sunar. Bu çalışmada, Hacı Mustafâ granodiyoriti ve Şahaplı graniti olarak iki alt birime ayrılan birimin her iki kayaç grubu da sin-plütonik mafîk ve felsik dayklarla kesilmiştir. Bazı lokasyonlarda, mafik dayklar uç kısımlarında dayk benzeri kütlelere dönüşmüştür. Karahıdırbaba gabro/diyoriti sin- plütonik mafik intüzyonların en büyüğü olup, eş yaşlı felsik ve mafik magmaların karışımım işaret eden petrografik ve mineralojik özellikler sunarlar. Karahıdırbaba gabro/diyoriti içerisinde özellikle, plütonon geç kristalizasyonu sırasında mantodan ve kabuktan türemiş magmalar arasındaki karışımı işaret eden kuvars gözlü dokusu ve çözünme dokulu plajiyoklaz ksenokristalleri yaygındır. Baskil granitoyidi içerisinde, farklı boyutlarda, dokuda ve bileşimdeki mafik mikrogranüler ankkvlar (MME) yaygın olarak bulunur. Mafik mikrogranüler anklavlar diyorit, kuvars diyorit ve monzonit bileşiminde olup, taşıyıcı granitoyidlerle keskin dokanağa sahiptirler. Kemirilmiş kuvars ve plajiyoklaz ksenokristalleri, iğnemsi apatit, plajiyoklaz lataları içeren poiklitik biyotit, mafik mineral kapananlarına sahip poiklitik K-feldispat ve kuvars MME'ların en karakteristik petrografik özellikleridir. Petrografik ve jeokimyasal gözlemler, MME'ların sıcak felsik magma içerisine enjekte olan mafik magmanın oluşturduğu hibrit bir magmadan türediğini işaret eder.

The Baskil Granitoid is exposed as a large intrusive body at the vicinity of Baskil (Elazığ), which displays a great variety of magmatic products. It has been subdivided into two subunits which are named as the Hacı Mustafa Granodiorite/Tonalite and the Şahaplı Granite in this study. Syn- plutonic mafic and felsic dikes cut both the Hacı Mustafa granodioritc/toiialite and the Şahaplı Granite. Mafic dikes graduate to the dike like swarms at the their ends at some localities. Karahidrbaba Gabro/Diorite is the largest of these syn-plutonic mafic intrusions. Petrographic and mineralogical features of the Karahidirbaba Gabro/Diorite highlight the importance of magma mixing in their genessis. In particular, quartz ocelli texture and resorbed plagioclase ksenocrysts are common in the Karahidirbaba Gabro/Diorite, which suggest that mixing between mantle and crustal derived magmas occured relatively late in the crystallisation history of the pluton. The Mafic microgranular enclaves (MME) are common in the Baskil Granitoid and display variable size, texture and composition. They are diorite, quartz diorite and monzodiorite in composition, and are marked by sharp contacts next to their host granitoid rocks. The characteristic petrographical features of the MMEs are presence of corroded plagioclase and quartz ksenocrysts, acicular apatite, biotite poiklitically enclosing plagioclase lathas, K-feldspar and quartz poiklitically enclosing mafic minerals. Petrographical and geochemical observations suggest that the MMEs are derived from a hybrid magma formed as a result of the mafic magma injected into the felsic host magma. VI
Petrographical and geochemical features of the syn-plutonic mafic dikes and enclaves in the baskil granitoids
Keywords: Jeoloji Mühendisliği