DENEYSEL OLUŞTURULAN MİYOKARD İSKEMİ-REPERFÜZYON HASARINDA RESVERATROLÜN ETKİNLİĞİ - ŞIRACI, GÜRAY (Fırat Üniveristesi, 2004)
l.ÖZET Miyokard iskemi-reperfuzyon hasan, iskemiye uğramış miyokardın tromboliz, anjioplasti ve koroner bypass cerrahisi gibi reperfüzyon işlemleri sonrası sık karşılaşılan bir problemdir. Üzüm ve şarapta bulunan doğal bir antioksidan ve polifenol olan resveratrolün koroner kalp hastalıklarını azaltmada yararlı olduğu düşünülür. Bir çok deneysel çalışmada resveratrolün kalbi koruyucu etkileri gösterilmesine rağmen bazı in vivo çalışmaların sonuçlan bunu kanıtlayamamıştır. Bizim çalışmamız deneysel olarak miyokard iskemi-reperfuzyon (l/R) hasan oluşturulduğunda resveratrol uygulamasının oksidan ve antioksidan sistemlerdeki değişimlerini gözlemlemek amacıyla planlandı. Çalışmaya alınan 30 tavşan randomize olarak 5 gruba ayrıldı. Grup 1 (sham grubu), grup 2 (Î/R grubu), grup 3 (etanol grubu), grup 4 (preiskemik resveratrol grubu) ve grup 5 (prereperfüzyon resveratrol grubu). Anestezi altında toraksı açık tavşanlara 30 dakika left anterior descenden (LAD) koroner arter oklüzyonunu takiben 180 dakika reperfüzyon uygulandı. Grup 4'te iskemiden ve grup 5'te reperfüzyondan 5 dakika önce 1.5 mg/kg intravenöz bolus resveratrol verildi. 180 dakika reperfüzyon sonrası kan ve kalp doku örnekleri alınarak malondialdehit (MDA), süperoksid dismutaz (SOD), glutatyon peroksidaz (GSH-Px), nitrik oksid (NO) ve miyeloperoksidaz (MPO) düzeylerine bakıldı. Kalp dokutan histopatolojik olarak incelendi. Grup 4 ve 5'te doku ve plazma MDA düzeylerinin grup 2 ve 3'e göre daha az miktarlarda arttığı gözlendi. Ancak bu artış sadece grup 4'te istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Resveratrol uygulanan gruplarda (grup 4 ve 5), kontrol gruplanyla (grup 2 ve 3) karşılaştınldığında doku ve plazma nitrik oksid (NO) düzeyleri ile doku ve eritrosit antioksidan enzim (SOD, GSH-Px) aktivitelerinde artış gözlendi. MPO düzeylerinde ise en az artış grup 4'te bulundu. Ancak tüm bu değişiklikler istatistiksel olarak anlamlı değildi. Histopatolojik olarak yapılan inceleme sonucunda, resveratrol gruplarında nötrofil sayısı, ödem, konjesyon ve hemorajide de anlamlı bir azalma saptanmadı. Bizim çalışmamızda; iskemi öncesi akut resveratrol tedavisi miyokard t/R hasarında lipid peroksidasyonunu azaltmaktadır. Bununla birlikte akut resveratrol uygulanımının NO' düzeylerine, antioksidan aktiviteye, endotel hasarına ve nötrofil infiltrasyonuna anlamlı bir etkisinin olmadığı saptandı. Anahtar kelimeler: Resveratrol, miyokard, iskemi-reperfuzyon, serbest radikaller.

Myocardial ischemia-reperfusion injury is a frequent problem that is observed in ischemic myocardium after reperfusion procedures like thrombolysis, angioplasty and coronary bypass surgery. Resveratrol, a natural antioxidant and polyphenol found in grapes and wine, is thought to be beneficial in reducing the incidence of coronary heart disease. Although several experimental studies have demonstrated the cardioprotective effects of resveratrol, some in vivo studies have failed to substantiate the results. Our study was planned to observe the changes in oxidant and antioxidant systems with resveratrol application, when experimental myocard ischemia-reperfusion damage was performed. At this study, 30 rabbits were separated to 5 groups randomly. Group 1 (sham group), group 2 (I/R group without treatment), group 3 (ethanol group), group 4 (preischemia resveratrol group) and group 5 (prereperfusion resveratrol group). Anesthetized, open-chest rabbits were subjected to 3 hours reperfusion followed by 30 minutes left anterior descenden (LAD) coronary artery occlusion. Five minutes before ischemia in group 4 and five minutes before reperfusion in group 5, 1.5 mg/kg resveratrol was administered as intravenous bolus injection. After 3 hours reperfusion, malondialdehyde (MDA), superoxide dismutase (SOD), glutathione peroxidase (GSH-Px), nitric oxide (NO) and myeloperoxidase (MPO) levels were measured at the blood and heart tissue samples. Heart tissues were examined histopathologically. Tissue and serum MDA levels in group 4 and 5 were observed less increased than in group 2 and 3. But this increase was found statistically significant only in group 4. In resveratrol administered groups (group 4 and 5) compared with control groups (group 2 and 3), it was observed that tissue and plasma nitric oxide (NO) levels and erythrocyte antioxidant enzyme (SOD and GSH-Px) activities were increased. The increase at MPO levels were found least in group 4. But these changes were not significant statistically. There were no significant decrease in neutrophil count, edema, congestion and hemorrhage in resveratrol treatment groups, according to result of histopathological investigation. In our study, preischemic acute resveratrol treatment reduced the lipid peroxidation at myocard I/R damage. We were found that acute resveratrol administration has no significant effects on NO' levels, antioxidant activity, endothel injury and neutrophil infiltration. Key words: Resveratrol, myocard, ischemia-reperfusion, free radicals.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi; Thoracic and Cardiovascular Surgery