DiNDARLIGA YÜKLENEN ANLAMLAR: ÜNiVERSiTE ÖGRENCiLERi ÜZERiNE UYGULAMALl BiR ARAŞTIRMA - Taş, Kemaleddin (Fırat University, 2010)
Yaşama ve hissetme yönüyle bireysel, tezahürleri açısından ise toplumsal bir olgu olan dindarlık, bireysel yönüyle sübjekti:t: sosyal yansımaları açısııldan ise objektif ve gözlenebilir bir karaktere sahiptir. Dindarlığın çeşitli faktörlerden etkilerrmesi ve bu doğrultuda değişmesi ve şekillenmesi doğaldır. Görece bir kavram olan dindarlığa birbirinden çok değişik anlamlar yüklenebilir. Dolayısıyla dindarlığın sınırlarını tam olarak belirlemek ve tüm yönlerini kuşatacak bir yaklaşım sergilemek oldukça zordur. Her grubun veya kişinin dindarlık anlayışları farklı olabilir. Bu bağlamda Türk toplumunda da çok çeşitli dindarlık tiplerine rastlamak münıkündür. Makalemizin konusunu oluşturan "gençlik dindarlığı" da bu dindarlık tipleri içerisinde en belirgin olanlardandır. Türk gençliği ve özelde de üniversite gençliğinin dini yönelim ve·anlayışlarında, farklılaşan kişisel ve toplumsal şartlara göre bazı değişimler olması kaçınılmazdır. Ülkemizde yaşanan hızlı sosyal değişme ve gelişmeler Türk gençliğinin diğer hususlara olduğu gibi din veya dindarlık ile ilgili konulara da bakış açılarını önemli ölçüde etkilemiş ve dindarlıkla ilgili yeni algılar ortaya çıkmıştır. Bu bağlamda üniversite gençliğinin dindarlık anlayışları ve yöneldikleri dindarlık tipleri farklılaşmakta ve dindarlığa yükledikleri anlamlar değişiklik göstermektedir.
The Meanings Ascribed to Piety: An Applicable Research on University Students
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları