KEBAN BARAJ GÖLÜ'NÜN GÜLÜŞKÜR KESİMİNDEKİ ALGLER VE MEVSİMSEL DEĞİŞİMLERİ - PALA, GÜNEŞ (Fırat Üniveristesi, 2001)
DOKTORA TEZİ KEBAN BARAJ GÖLÜ' NÜN GÜLÜŞKÜR KESİMİNDEKİ ALGLER VE MEVSİMSEL DEĞİŞİMLERİ Güneş (TOPRAK) PALA Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Temel Bilimler Anabilim Dalı 2001, Sayfa: 107 Bu araştırmada Keban Baraj Gölü Gülüşkür kesiminde belirlenen üç istasyon ile Yolüstü (Ova) kısmında belirlenen iki istasyondan alınan alg ve su örnekleri Eylül 1996- Eylül 1998 tarihleri arasında incelenmiştir. Araştırma süresince Bacillariophyta' ya ait 182, Chlorophyta' ya ait 97, Cyanophyta' ya ait 50, Dinophyta' ya ait 1, Euglenophyta' ya ait 2 ve Xanthophyta' ya ait 2 takson olmak üzere toplam 334 alg taksonu belirlenmiştir. Diyatomeler (Bacillariophyta), takson sayılarındaki üstünlüklerinin yanısıra birey sayılan bakımından da Keban Baraj Gölü' nün araştırılan Gülüşkür kesimindeki fıtoplankton içerisinde en önemli algler olmuşlardır. Diyatomeler arasında Nitzschia, Navicula, Achnanthes ve Cymbella ; Yeşil algler' (Chlorophyta) den Scenedesmus, Pediastrum ve Tetraedron, Mavi-yeşil algler (Cyanophyta) arasında ise, Anabaena ve Oscittatoria genuslarına ait türler ortaya çıkış sıklıkları ve oluşturdukları populasyonların büyüklüğü ile fitoplanktonun en önemli üyelerini teşkil etmişlerdir. Diyatomeler hemen hemen her mevsimde fîtoplanktonda mevcut olmalarıyla dikkat çekmişlerdir. En önemli çoğalmaları ilkbahar ve sonbahar da gerçekleşmiştir. Yeşil ve mavi-yeşil algler ise çoğunlukla ilkbahar ve yazan önemli olmuşlardır. Anahtar Kelimeler : Fitoplankton, Keban Baraj Gölü, Elazığ.

II ABSTRACT PhD Thesis THE ALGAE AND THEIR SEASONAL VARIATIONS IN GÜLÜŞKÜR REGION OF KEBAN DAM LAKE Güneş (TOPRAK) PALA Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Aquaculture 2001, Page: 107 In this study, algae and water samples taken from three stations in Gülüşkür region and two stations in Yolüstü region were investigated between September 1996 and September 1998. During this study, a total of 334 algal taxa belonging to Bacillariophyta (182 ), Chlorophyta (97), Cyanophyta (50), Dinophyta (1), Euglenophyta (2) and Xanthophyta (2) were determined respectively. Diatoms (Bacillariophyta) were the most significant algae both with respect to invidual numbers and frequency of occurrence followed by Chlorophyta and Cyanophyta. Diatom genera Nitzschia, Navicula, Achnanthes and Cymbella; Green algal genera Scenedesmus, Pediastrum and Tetraedron; Blue-Green genera, Anabaena and Oscillatoria were the most conspicuous members of the Phytoplankton of Gülüşkür region of Keban Dam Lake. Although diatoms occurred in all seasons their highest numbers were encountered in spring and autumn whilst green and blue-green algae were generally more conspicuous in spring and summer. Key Words: Phytoplankton, Keban Dam Lake, Elazığ.
The Algae and their seasonal variations in Gülüşkür region of Keban Dam Lake
Keywords: Su Ürünleri; Aquatic Products