MALATYA DOĞANŞEHİR İLÇESİNİN 6 ŞUBAT KAHRAMANMARAŞ (PAZARCIK, ELBİSTAN) DEPREMLERİ SONRASI COĞRAFİ ANALİZİ - TOPTAŞ, SONGÜL (Fırat Üniveristesi, 2025)
6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler, Türkiye'nin güneydoğusunda geniş bir alanı etkileyerek önemli bir felaket oluşturmuş, bu olay tarihsel olarak büyük bir yıkım olarak kaydedilmiştir. Özellikle Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri ile Malatya ilinin çeşitli ilçeleri, depremlerden büyük zarar görmüş; yerleşim alanları büyük ölçüde tahrip olmuş, altyapı sistemleri ağır hasar almış ve birçok can kaybı yaşanmıştır. Bu bağlamda, Malatya'nın Doğanşehir ilçesi de depremden derin şekilde etkilenmiş ve bölgedeki coğrafi, sosyal ve ekonomik yapılar ciddi şekilde dönüşüme uğramıştır. Yıkımın yanı sıra, nüfus hareketlilikleri, arazi kullanımındaki değişiklikler ve ekonomik yapılar üzerinde önemli etkiler gözlemlenmiştir. Bu çalışma, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerinin ardından Doğanşehir ilçesinde yaşanan coğrafi değişimlerin incelenmesine odaklanmaktadır. Çalışmanın amacı, depremin topografya, altyapı, yerleşim düzeni, demografik yapılar ve sosyo-ekonomik koşullar üzerindeki etkilerini ayrıntılı bir şekilde analiz etmektir. Ayrıca, afetin doğal çevreye (toprak yapısı, su yolları, arazi kullanımı gibi) ve yerleşim alanlarına (nüfus hareketliliği, konut politikaları, yerleşim düzeni değişiklikleri gibi) olan uzun vadeli etkilerinin belirlenmesi ve yerel yönetimlerin bu doğrultuda geliştirdiği müdahale stratejilerinin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Anahtar Kelimeler: 6 Şubat Depremleri, Doğanşehir, Coğrafi Analiz.

The earthquakes centered in Kahramanmaraş on February 6, 2023, caused significant devastation across a large area in southeastern Turkey, marking a major historical disaster. Particularly, the districts of Pazarcık and Elbistan in Kahramanmaraş, as well as various districts in Malatya, suffered severe damage; settlement areas were largely destroyed, infrastructure systems were severely impacted, and there was significant loss of life. In this context, the district of Doğanşehir in Malatya was deeply affected by the earthquake, resulting in significant changes in the region's geographic, social, and economic structures. Alongside the destruction, important impacts were observed in population mobility, land use changes, and economic structures. This study focuses on examining the geographic changes in Doğanşehir following the February 6, 2023 earthquakes. The aim of the study is to analyze in detail the effects of the earthquake on topography, infrastructure, settlement patterns, demographic structures, and socio-economic conditions. Additionally, the study seeks to determine the long-term effects of the disaster on the natural environment (soil composition, water systems, land use) and settlements (population mobility, housing policies, changes in settlement patterns) and evaluate the intervention strategies developed by local authorities in response. Keywords: February 6 Earthquakes, Doğanşehir, Geographic Analysis..
Geographical analysis of Malatya Doğanşehir district after the 6 February Kahramanmaraş (Pazarcık, Elbistan) earthquakes
Keywords: Coğrafya