SULFAMERAZİNİN GÖKKUŞAĞI ALABALIĞININ (ONCORHYNCHUS MYKİSS, W. ) İMMUN SİSTEMİNE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI - YONAR, MUHAMMET ENİS (Fırat Üniveristesi, 2002)
Bu çalışmada; sulfamerazinin gökkuşağı alabalığının (O. mykiss) immun sistemine olan etkisi incelendi. Araştırmada; ortalama ağırlığı 193,90 ± 40,09 g (124,2-280,3 g) ve boyu 25,51 ± 1,95 cm (21,4-28,2 cm) olan toplam 320 adet gökkuşağı alabalığı kullanıldı. Sulfamerazinin 100 mg, 200 mg ve 400 mg miktarları kg balık ağırlığına göre yeme karıştırılarak balıklara verildi. Sulfamerazinli yemle beslenen balıkların kalbinden 3., 7., 14. ve 21. günlerde kan örnekleri alınıp, Hematokrit ve Lökokrit düzeyleri, Eritrosit ve Lökosit sayılan, Hemoglobin düzeyi, Ortalama Eritrosit Hacmi (MCV), Ortalama Eritrosit Hemoglobini (MHC) ve Ortalama Eritrosit Hemoglobin Konsantrasyonu (MCHC), Fagositik oran ve indeks, Glass-adherent NBT Pozitif Hücre Aktivasyonu, Protein ve Toplam immunoglobulin düzeyleri belirlendi. Sulfamerazin uygulanan balıkların Hematokrit, Lökokrit, Hemoglobin, Protein ve Toplam immunoglobulin düzeylerinde, Eritrosit ve Lökosit sayıları ile MHC ve MCHC değerlerinde kontrol balıklarına göre bir azalmanın olduğu tespit edildi (p<0,05). MCV ile fagositik oran ve indekste ise artış belirlendi. MCV değerindeki artışın önemli olduğu (p<0,05), fakat fagositik oran ve indeksteki artışın önemli olmadığı (p>0,05) saptandı. Anahtar kelimeler: İmmunomodulasyon, Sulfamerazin, Gökkuşağı alabalığı

In this study, effects of sulfamerazine on immune system of rainbow trout (O. mykiss) were examined. In the research, total 320 raibow trout, that avaregly weighted 193,90 ± 40,09 g (124,2-280,3 g) and lenghted 25,51 ± 1,95 cm (21,4-28,2 cm) were used. The amounts of 100, 200 and 400 mg sulfamerazine for, per kg fish weight were mixed with food and given to the fish. Blood samples were taken from the hearth offish that fed food with sulfamerazine in 3., 7., 14., and 21. days and haematocrit and leucocrit levels, numbers of erythrocyte and leucocyte, hemoglobin level, Mean Corpuscular Volume (MCV), Mean Hemoglobin Concentration (MHC) and Mean Corpuscular Hemoglobin Concentration (MCHC), phagocytic ratio and index, glass-adherent NBT positive cell activation, protein and total immunoglobulin level were determined. Decrease in the haematocrit, leukocrit, hemoglobin, protein and total immunuglobulin level, MHC and MCHC values in erytrocyt and leucocyt numbers of sulfamerazine applicated fish were found. An increase was determined in MCV and phagocytic ratio and index. The increase in MCV value was found important (p<0.05), while the increase in phagocytic ratio and index was found animportant (p>0.05). Key Words: Immunomodulation, Sulfamerazine, Rainbow trout
A Study on effects of sulfamerazine on the immune system of rainbow trout, (Oncorhynchus mykiss, W. )
Keywords: Su Ürünleri; Aquatic Products