Alt cidarında tümsek bulunan asimetrik bir kanalda laminar akış ve ısı transferi analizi: Eliptik grid üretimi uygulaması - Öztop, Hakan Fehmi; Dağtekin, İhsan (My University, 2004)
Bu çalışmada, alt cidarında eğrisel tümsek bulunan asimetrik bir kanalda, akış ve ısı transferi sayısal bir metod kullanılarak incelenmiştir. Fiziksel problemin hesaplama alanı için grid dağılımının elde edilmesinde eliptik grid üretim metodu kullanılmıştır. Daha sonra, akışı ve ısı transferini temsil eden denklemler eğrisel koordinatlara dönüştürülmüş ve şaşırtmasız grid dağılımı kullanılarak bir sonlu kontrol hacim üzerinden integre edilerek sonlu fark denklemleri elde edilmiştir. Hesaplamalar laminar akış şartları için 50<Re<1000 aralığında ve Prandtl sayısının 0.71, 7 ve 10 değerleri için yapılmıştır. Tümsek yüksekliğinin artması ile ısı transferinin arttığı, fakat tümsek taban genişliğinin artması ile ısı transferi oranının azaldığı gözlenmiştir. Ayrıca Reynolds ve Prandtl sayılarının artması ile ısı transferi de artmaktadır.
Keywords: Fizik; Uygulamalı; Termodinamik; Fizik; Akışkanlar ve Plazma