İsviçre esmeri ineklerde meme özellikleri ve süt verimi ile CMT skoru arasındaki ilşkiler - Seker, Ibrahim; Risvanli, Ali; Kul, Selim; Bayraktar, Metin; Kaygusuzoğlu, Erdal (My University, 2000)
Bu çalısma, Malatya’daki bir süt sıgırı isletmesinde bulunan İsviçre Esmeri ineklerde meme özellikleri ve süt verimleri ile CMT skoru arasındaki iliskileri tespit etmek amacıyla yapılmıstır. Çalısmanın materyalini yasları 2-8 arasında degisen toplam 54 bas İsviçre Esmeri inek olusturmustur. Çalısma süresince ineklerin yası, laktasyon sayısı, laktasyon ve günlük ortalama süt verimi ve laktasyon dönemleri ile CMT skoru arasındaki iliskiler belirlenmistir. Bu arastırmada, hayvanların meme özellikleri ile ilgili olarak ön meme bası uzunlugu, ön meme basları arası mesafe ve ön meme basının yerden yüksekligi gibi özelliklerde degerlendirilmistir. Sonuç olarak, İsviçre Esmeri ineklerde, laktasyon sayısı ve yas ilerledikçe CMT pozitifligin görülme oranının arttıgı, yüksek süt verimli ineklerde ve laktasyonun 4-6. aylarında CMT skorunun daha yüksek oldugu tespit edilmistir. Ayrıca, ön meme basının yerden az yüksekligi olan hayvanlarda CMT pozitifik oranın daha yüksek oldugu belirlenmistir. Ancak; CMT pozitiflik açısından diger meme özelliklerine ait alt gruplarda istatistiki düzeyde önemli bir farklılık tespit edilememistir. Bu çalısma ile süt sıgırı isletmeleri için önemli bir problem olan mastitisten korunmada, sütçü ineklerin yetistirme veya damızlık amaçlı seçimi sırasında verim ve pedigri kayıtları yanında, CMT skoruyla iliskili bazı meme özelliklerinin de dikkate alınmasının gerektigi sonucuna varılmıstır.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Veterinerlik