ORTAOKUL MATEMATİK ÖĞRETMENLERİNİN BASAMAKLI ÖĞRETİM YÖNTEMİ HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ - YAVUZ, MERVE (Fırat Üniveristesi, 2022)
Bu araştırmanın amacı, ortaokul matematik öğretmenlerinin basamaklı öğretim yöntemi hakkındaki görüşlerini incelemektir. Çalışma 2020-2021 eğitim öğretim yılında ülkemizin çeşitli illerinde bulunan devlet okullarında görev yapmakta olan 35 ortaokul matematik öğretmeninden oluşan bir çalışma grubu ile gerçekleştirilmiştir. Basamaklı öğretim yöntemine ilişkin öğretmen görüşlerini belirlemek amacıyla veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen açık uçlu sorulardan oluşan anket kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen nitel verilerin analizi, içerik analizi tekniği ile analiz edilmiştir. Araştırmanın tüm sonuçları birlikte değerlendirildiğinde ortaokul matematik öğretmenlerinin derslerini işlerken genellikle öğretmen merkezli olan geleneksel öğretim yöntemlerini kullandıkları, kalıcı öğrenmelerin sağlanması için ise öğrencilerin merkezde oldukları yöntemlerin kullanılmasının gerekliliğine inandıkları görülmüştür. Ayrıca araştırmanın bulguları sonucunda ortaokul matematik öğretmenlerinin öğrenci merkezli öğretim yöntemleri ve basamaklı öğretim yöntemleri ile ilgili yeterli bilgiye sahip olmadıkları fakat bu yöntemlere yönelik eğitim almaya istekli oldukları tespit edilmiştir. Araştırma sonuçlarına dayanarak çeşitli önerilerde bulunulmuştur.

The purpose of this research is to examine the opinions of secondary school mathematics teachers about layered teaching method. The study was carried out with a study group consisting of 35 secondary school mathematics teachers working in public schools in various provinces of our country in the 2020-2021 academic year. Questionnaire forms developed by the researcher were used as data collection tool in order to determine the views of teachers about the layered teaching method. The analysis of the qualitative data obtained from the research was analyzed with the content analysis technique. When all the results of the research were evaluated together, it was seen that secondary school mathematics teachers generally used teacher-centered traditional teaching methods while teaching their lessons, and they believed that the methods in which the students were in the center should be used in order to ensure permanent learning. In addition, as a result of the findings of the research, it was determined that secondary school mathematics teachers do not have sufficient knowledge about student-centered teaching methods and layered teaching methods, but they are willing to receive training on these methods. Based on the results of the research, various suggestions were made.
Investigation of secondary school mathematics teachers' views on layered teaching method
Keywords: Eğitim ve Öğretim