KATI MADDE HAREKETİNE TESİR EDEN FAKTÖRLERİN KIVRIMLI BİR KANAL BOYUNCA İNCELENMESİ - SEPETÇİOĞLU, MEHMET YAŞAR (Fırat Üniveristesi, 2005)
Akarsularda katı madde hareketi oldukça karmaşık bir olaydır. Çünkü, hareketi bir çok değişken etkilemektedir. Kıvrımlardaki katı madde hareketi akarsularda önemli bir yer tutmaktadır. Akarsuyun morfolojik ve topografik yapısı, kıvrım geometrisi, akışkan, akım ve katı madde tanesinin özellikleri kıvrımlardaki katı madde hareketine etki etmektedir. Bu faktörlerin her birinin araştırılması, su yapılarının inşası ve akarsu düzenleme çalışmaları açısından büyük önem arz etmektedir. Bu çalışmada, laboratuarda oluşturulan, 90° kıvrım açılı, biri tek kıvrımlı diğeri ise çift kıvrımlı iki kanalda, granülometrileri farklı üç numune ile deneyler yapılmıştır. Bunun için, her üç numune ile 50 cm genişliğinde, 1.5 m çaplı, 90° kıvrım açılı tek kıvrımlı kanalda ve 35 cm genişliğinde, 1.5 m çaplı, 90° kıvrım açılı çift kıvrımlı kanalda katı madde hareketi ölçülmüştür. Deneylerde, katı madde hareketi ile debi, granülometri, merkezkaç kuvveti, kıvrım geometrisi, B/h ve R arasındaki ilişki incelenmiştir. Anahtar Kelimeler : Katı madde hareketi, Sürüntü maddesi hareketi, Kıvrımlı kanallar XIV
The investigation of affecting factors to sediment transport along the meandering channel
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: İnşaat Mühendisliği