ENGELLİ BİREYLERE YÖNELİK ALGI ÖLÇEĞİ: GEÇERLİK VEGÜVENİRLİK ÇALIŞMASI - Diğer, Hülya; Yıldız, Abdunnur (My University, 2021)
Bu çalışmada engelli bireylere yönelik algı düzeyini geçerli ile güvenilir şekilde ölçmekamacıyla bir “Engellilik Algısı Ölçeği” geliştirilmiştir. Geliştirilen bu ölçek kişilerin engellibireylere yönelik algı düzeylerini incelemeyi ve çeşitli açılardan değerlendirmeyiamaçlamaktadır. Ölçek benimsemek, farkındalık, bireysel destek ve toplumsal çevre olarakdört boyuttan oluşmakta olup, likert tipidir. Ölçeğin ön uygulama formu FıratÜniversitesi’nde öğrenim gören 385 öğrenciye uygulanmıştır. Ölçeğin yapı geçerliliğineyönelik yapılan faktör analizi sonucunda 7 maddenin yer aldığı birinci kısımda faktör yüküdeğerleri 0.75 ile 0.46 arasında olup, 6 maddenin yer aldığı ikinci kısımda bulunanmaddelerin faktör yükü değerleri 0.64 ile 0.51 arasında değişmektedir. Üçüncü kısımda yeralan 4 maddenin faktör yükleri ise 0.67 ile 0.54 arasında olup, 3 maddenin yer aldığıdördüncü kısımda bulunan maddelerin faktör yükü değerleri 0.77 ile 0.46 arasındadeğişmektedir. Engellilik algısını ölçmeye yönelik faktörlerin toplam varyansın %50’siniaçıkladığı belirlenmiştir. Ölçeğin güvenirlik katsayısı 0.86 bulunmuştur.
Keywords: Sosyal Çalışma