RADYO DALGALARININ İYONKÜRENİN F- BÖLGESİNDEN YANSIMASI - GÜNER, FETHİ (Fırat Üniveristesi, 1993)
V ÖZET Yüksek Lisans Tezi RAD¥0 DALGALARININ İYONKÜRENİN F - BÖLGESİNDEN YANSIMASI Fethi 6ÜNER Fırat Üniversitesi Fen Dilimleri Enstitüsü Fizik Anabilirn Dalı 1993, Sayfa: 57 Bu çalışmada, Radyo dalgalarının iyonkürenin F- bölgesinden yansıması incelenmiştir. Radyo dalgasının iyonkürenin herhangi bir noktasından yansıması için o noktada kırılma indisinin sıfır olması gerekir. Kırılma indisi, plazma frekansı, çarpışma frekansı ve manyetik alana bağlıdır. Plazma ve çarpışma frekasların hesaplamak için, elektron yoğunluğu (N), elektron, iyon ve nötr sıcaklıklar (Te, Ti, Tn) değerlerinin bilinmesi gerekir. Bu değerler "International Reference ionosphere (İR I -79)" modelinden elde edil i mistir. Hesaplamalar (30° D, 40° K ) coğrafi k koordinatında ve hmF2 yüksekliği için yapılmıştır. MUF, kritik frekans, kırılma indisi ve plazma frekanslarının günlük ve mevsimsel değişimleri incelenmiştir. Eğer radyo dalgalarının frekansı, plazma frekansından daha küçükse dalga yansır. (30°D, 40° K) coğrafik koordinat için MUF ve kritik frekansın değerleri sırasıyla 4-14 ve 2-8 11Hz arasında değişmektedir. ANAHTAR KELİMELER : Plazma frekansı, çarpışma frekansı, yansıma, kırılma indisi, kritik frekans, MUF

IV SUI1I1AR¥ M. Sc. Thesis THE REFLECTION OF RADIO WAVES FROM THE IONOSPHERIC F-REGION Fethi GÜNER Fırat Universty Graduate school of science and Technology Department of Physics 1993, Page: 57 In this study., the reflection of radio waves from the ionospheric F-region have been investigated. For reflecting the radio waves from any point of the ionosphere, refractive i rides (n) must be zero at this point. The refractive index depend on plasma frequency, collision frequency and magnetic field. To calculate plasma and collision frequencies, the value of electron density (N), electron, ion and neutral temperature (Te, Tj, Tn) must be known. These values have been obtained from " Internatiol Reference Ionosphere (IRI-79)" The calculation heve been done for hmF2 height at (30° E, 40° N) jeographic coordinate. The daily and seansional variations of plasma frequency, refractive index, critical frequency and MUF have been investigated, if the frequency of radio wave is less than the critical frequency the wave reflects. For (30° E, 40° N) coordinate, the values of MUF and critical frequency vary from 4 to 14 MHz and from 2 to 8 MHz respectively. KEY WORDS : Plasma frequency, collision frequency, reflection, refractive index, critical frequency, MUF
The Reflection of radio waves from the ionospheric F- region
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği; Physics and Physics Engineering