Çocukların Televizyon İzleme Davranışlarının Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi - Akpinar, Burhan (My University, 2004)
Bu araştırmanın amacı, ilköğretim dört ve beşinci sınıfa devam eden çocukların, televizyon izleme davranışlarının, akademik başarı, dil gelişimi ve sosyal davranışlar üzerindeki etkileri ile bu çocukların televizyon izleme davranışı ile ebeveynlerinin öğrenim düzeyi arasında, her hangi bir ilişki bulunup bulunmadığını ortaya çıkarmaktır. Veriler, ilgili çocuklardan ve onların sınıf öğretmenlerinden, anketlerle elde edilmiştir. Verilerin analizinden, bu yaş grubundaki çocukların, daha çok çizgi film izledikleri ve televizyondan yerli yapımları izleyenlerin, dil gelişimi konusunda, daha iyi gelişim gösterdikleri saplanmıştır. Ayrıca bu çocuklar, kişilik gelişiminde en fazla öğretmeni model almakladır. Çocuğun model alma davranışı ve başarısı ile ebeveynlerin öğrenim düzeyi arasında, doğrusal bir ilişki bulunmaktadır.
Keywords: Öğrenciler; televizyon; televizyon izleme