Grafen Katkılandırılmış Yarıiletken Nanokompozitlerin Yapısal ve Elektriksel Karakteristiği - Aydın, Cihat; Aydin, Handan; Alıç, Hamit (Niyazi ÖZDEMİR, 2018)
Bu çalışmada sol-jel metodu ile üretilen ZnO:Ti nanokompozitleri içerisine, Hummers metodu ile sentezlenen grafen oksitin farklı oranlarda katkılandırılmasıyla nano elektroseramik üretimi başarıyla gerçekleştirilmiştir. Elde edilen katkılı ve katkısız numuneler XRD, SEM ve EDX, UV-VIS-NIR spektroskopisi, sıcaklığa bağlı elektriksel ölçümler yardımıyla karakterize edilmiştir. XRD sonuçlarından, üretilen numunelerin nano boyutta oldukları ve kristal boyutlarının grafen oksit katkısı ile değiştiği görülmüştür. SEM görüntüleri ve EDX spektrumları, nano elektroseramiklerin yapısının küçük boyutlu tanelerin birleşmeleri ile oluşan büyük tanelerden meydana geldiğini göstermektedir. Numunelerin yasak enerji aralıkları, optik soğurma yöntemiyle bulunmuştur. Grafen oksit katkısı numunelerin yasak enerji aralıklarını değiştirmiştir. Sıcaklığa bağlı elektriksel iletkenlik ölçümleri numunelerin yarıiletken davranış gösterdiğini doğrulamıştır. Elde edilen sonuçlar, sentezlenen elektroseramiklerin elektronik ve nanoyapı özelliklerinin elektronik ve enerji uygulamalarında kullanılmak üzere çeşitli grafen içeriği ile kontrol edilebileceğini göstermiştir.

Bu çalışmada sol-jel metodu ile üretilen ZnO:Ti nanokompozitleri içerisine, Hummers metodu ile sentezlenen grafen oksitin farklı oranlarda katkılandırılmasıyla nano elektroseramik üretimi başarıyla gerçekleştirilmiştir. Elde edilen katkılı ve katkısız numuneler XRD, SEM ve EDX, UV-VIS-NIR spektroskopisi, sıcaklığa bağlı elektriksel ölçümler yardımıyla karakterize edilmiştir. XRD sonuçlarından, üretilen numunelerin nano boyutta oldukları ve kristal boyutlarının grafen oksit katkısı ile değiştiği görülmüştür. SEM görüntüleri ve EDX spektrumları, nano elektroseramiklerin yapısının küçük boyutlu tanelerin birleşmeleri ile oluşan büyük tanelerden meydana geldiğini göstermektedir. Numunelerin yasak enerji aralıkları, optik soğurma yöntemiyle bulunmuştur. Grafen oksit katkısı numunelerin yasak enerji aralıklarını değiştirmiştir. Sıcaklığa bağlı elektriksel iletkenlik ölçümleri numunelerin yarıiletken davranış gösterdiğini doğrulamıştır. Elde edilen sonuçlar, sentezlenen elektroseramiklerin elektronik ve nanoyapı özelliklerinin elektronik ve enerji uygulamalarında kullanılmak üzere çeşitli grafen içeriği ile kontrol edilebileceğini göstermiştir.
GRAFEN KATKILANDIRILMIŞ YARIİLETKEN NANOKOMPOZİTLERİN YAPISAL VE ELEKTRİKSEL KARAKTERİSTİĞİ
Keywords: Engineering; Mühendislik