ÖĞRENCİLERİN ARAŞTIRMA SORGULAMAYA DAYALI FEN ÖĞRENİMİ HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİ - Keçeci, Gonca; Zengin, Fikriye Kırbağ (My University, 2017)
Son yıllarda, araştırma sorgulamaya dayalı öğrenme stratejilerinin etkinliği araştırmacılar tarafından tartışılmaktadır. Bu çalışma, ortaokul 5. ve 6. sınıf öğrencilerinin araştırma sorgulamaya dayalı öğrenme stratejilerinin kullanıldığı fen dersi ile ilgili görüşlerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Çalışmada deney grubunda olan öğrenciler yaklaşık 8 ay boyunca, sırasıyla; yapılandırılmış araştırmasorgulama (structured inquiry), rehberlikli araştırma-sorgulama (guided inquiry), bağımsız araştırma-sorgulama (open or independent inquiry) uygulamalarına katılmışlardır. Kontrol grubu öğrencileri ile ise araştırma sorgulamaya dayalı öğrenme stratejisi kullanılmadan yapılandırmacı yaklaşımla dersler devam ettirilmiştir. Çalışmada elde edilen nicel verilerin yanında nitel veriler de toplanmıştır. Bu makale deney grubu öğrencileriyle yapılan görüşmelerden elde edilen nitel veriler ve analizlerini kapsamaktadır. Mülakatlar 18 kız ve 13 erkek olmak üzere toplam 31 öğrenciyle gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler betimsel analizle değerlendirilmiştir. Gerçekleştirilen uygulamaların görüşmelere katılan tüm öğrenciler tarafından sevildiği görülmüştür. Rehberli araştırma sorgulama uygulamalarının öğrencilerin çoğunluğu tarafından daha çok tercih edildiği belirlenmiştir. Bu durum, 5. ve 6. sınıf öğrencilerinin öğretmen rehberliğine olan ihtiyacı ile açıklanabilir. Öğrenciler gerçekleştirilen uygulamalarda kendilerini birer bilim adamı gibi hissettiklerini (% 63) ve bilim insanlarının sahip oldukları özelliklere kendilerin de sahip olduklarını belirtmişlerdir (% 51). Öğrenciler % 97 gibi bir oranla araştırma sorgulamaya dayalı öğrenme stratejilerinin fen derslerinde sürekli olarak uygulanmasını istemiştir. Araştırma sorgulamaya dayalı öğrenme stratejilerinin uygulanmasıyla öğrenciler dünyayı daha bilimsel olarak görebilir ve bilimsel okur-yazar bireyler olarak yetişebilirler
Keywords: Biyoloji; Eğitim; Eğitim Araştırmaları