Ağrılı kanser hastalarında metastaz varlığının ağrı tedavisine etkileri: retrospektif çalışma - Kurşun, Yücel Zülfi; Yıldız, Fuat; Kaymaz, Ömer; Onal, Selami Ates (My University, 2014)
Amaç: Bu çalışmada, kansere bağlı ağrı nedeniyle takip ve tedavi edilen onkoloji hastalarında metastaz varlığının ağrı tedavisine et- kisini araştırmayı amaçladık. Yöntemler: Ocak 1997-Aralık 2010 tarihleri arasında Fırat Üni- versitesi Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı, Algoloji Bilim Dalına maligniteye bağlı ağrı nedeniyle takip ve tedavisi yapılan 1736 hastanın 269u kayıp veri nedeniyle çalış- ma dışı bırakılarak 1467 hasta değerlendirilmeye alındı. Hastalar; metastazı olmayanlar (Grup I), tek organ metastazı olanlar (Grup II) ve birden fazla organ metastazı olanlar (Grup III) şeklinde gruplara ayrıldı. Bulgular: Hastaların yaşları arasında fark yoktu. Hastaneye ge- liş anındaki görsel analog skala (VAS) değerleri Grup IIIde di- ğer gruplara göre yüksekti ve Grup IIde Grup Ie göre yüksekti. Hastaların %85,5i analjezik basamak tedavisi ile, %14,5ine ise ek olarak minimal invazif analjezik girişim (MİVAG) yöntemler kullanılarak tedavi edildi. Grup II ve Grup IIIde; hastaların I. ba- samak ve II. basamakta tedavi edilme oranları Grup Ie göre daha düşüktü, III. basamakta tedavi edilme oranları Grup Ie göre daha yüksekti. MİVAG uygulanması Grup IIIde diğer gruplara oranla yüksekti, Grup IIde ise Grup Ie göre yüksekti. Sonuç: Kanser ağrısı olan hastalarda metastaz varlığı ağrının şid- detini arttırmaktadır. Ağrının şiddetli olması kanserli hastada ağrı tedavisini zorlaştırmaktadır. Böylece kanser ağrısı olan hastalarda metastaz varlığı analjezi basamağını arttırmakta ve opioid tüketi- mini arttırdığı kanısındayız.
Keywords: Anestezi; Genel ve Dahili Tıp; Patoloji; Onkoloji