YENİMAHALLE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA SAĞLIK OCAĞI BÖLGESİNDE YAŞAYAN 40 YAŞ VE ÜZERİN ERİŞKİNLERDE OBEZİTE PREVALANSI VE BU PREVALANSLA İLİŞKİLİ RİSK FAKTÖRLERİNİN İNCELENMESİ - ÇELİK, GÜLEN TURACI (Fırat Üniveristesi, 2004)
Bu araştırma, Yenimahalle Eğitim Araştırma Sağlık Ocağı (YMEASO) Bölgesi'nde erişkinlerdeki obesite prevalansını ve bu prevalansla ilişkili faktörleri saptamak amacıyla yapılmıştır. Sağlık Ocağı bölgesinde bulunan 40 yaş ve üstü 10 882 kişi arasından randomize sayılar cetvelinden yararlanılarak 335 kişi seçilmiş ve bunların 3 17' sine (94.6) ulaşılmıştır. Kişiler sağlık ocağına davet edilerek; boy, kilo, tansiyon, açlık kan şekeri (AKŞ) ve total kolesterol ölçümleri yapılmıştır. Ayrıca kişilere, araştırmacılar tarafından çoktan seçmeli ve açık uçlu sorulardan oluşan bir anket formu uygulanmıştır. Araştırma kapsamına alman kişilerin % 47.0'i erkek, % 53.0'ı kadındır. Kadınların yaş ortalaması 53.7±10.1, erkeklerin yaş ortalaması 57.0±10.5'dir. Kadınların % 6.6'sı, erkeklerin ise % 34.3 'ü ortaokul ya da üzeri bir okul mezunudur. Ortalama vücut kitle indeksleri (VKİ) kadınlarda 28.7±4.6 kg/m2 erkeklerde 26.2±3.4 kg/m2'dir (p< 0.05). Çalışmaya alman kişilerin % 27.4'ü obes olarak bulunmuştur. Bu oran erkeklerde % 18.1 iken, kadınlarda % 35.7'dir Bireylerin öğrenim durumu, gelir getiren bir işte çalışma durumu, tükettikleri yağ tipi, sevinçli durumda, üzüntülü durumda yemek yeme, günlük tükettikleri öğün sayısı, ailede şişman bireyin bulunması ve hipertansiyon varlığı ile VKİ arasında anlamlı ilişki saptanırken (p<0.05); medeni durum, spor yapma, yaşadıkları aile tipi, yatmadan önce yemek yeme durumu, kronik hastalık varlığı kan kolesterol düzeyi ve AKŞ ile VKİ arasında anlamlı bir ilişki saptanamamıştır (p>0.05). Sonuç olarak; YMEASO Bölgesi'nde yaşayan erişkinlerde obesite oldukça yaygın bir sorundur. Bu sorunun giderilmesi amacıyla; yeterli ve dengeli beslenme,düzenli fizik aktivite gibi olumlu yaşam tarzı değişikliklerini içeren eğitim ve hizmet sunumuna öncelik verilmelidir. Anahtar Kelimeler." Erişkin, Obesite, Prevalans, Risk Faktörleri.

This research has been done in the region of Yenimahalle Education and Investigation Health Center's in order to determine obesity prevalance among adults and the factors related to this prevalence. Among 10882 people 40 years old and over 40 years old the neigborhood of the Health Center, 335 people were selected using the randomaized numbers list and 317 (94.6 %) of them could be reached. These people were invited to the Health Center and their height, weight, blood pressure, blood glucose, total cholesterol were measured. Also a survey was applied to them by the researchers which included multiple choice and free text questions. Distribution of the people included in the research according to their gender are 47.0 % male and 53.0 % female. Average ages of the female and male are 53.7±10.1 and 57.0±10.5 respectively 6.6 % of females and 34 % of males have education level of middle school or higher. Average Body Mass Index (BMI) for females is 28.7±4.6 while the same index for males is 26.2±3.4 kg/m2 (p< 0.05) on average. 27.4% of the people taken in research were found to be obese. This ratio is 18.1% for male and 35.7% and female.A meaningful relation was determined (p<0.05) between the Body Mass Index and the individuals' educational level, employement status, type of fat they consume, eating habits in psychological situations s uch ash apiness a nd s adness, n umber o f d aily m eals, e xistence o f a n obese individual in the family and hypertension. But no definite relation was found (p>0.05) between Body M ass Index and marital status, excercising, family type, eating before going to bed, existence of a chronic illness, blood cholesterol level, blood glucose of the individuals.As a result; obesity is a widespread problem among the adults living in the region of Yenimahalle Education and Investigation Health Center. In order to remove this problem; priority should be given to education and services including positive lifestyle changes such as sufficient and balanced nutrition, regular physical activities etc. Key words: Adult, Obesity, Prevalance, Risk factors.
Keywords: Halk Sağlığı; Public Health