Kan kültürü örneklerinde genişlemiş spektrumlu beta-laktamaz üreten enterik basillerin prevalensı ve antibiyotik duyarlılıklarının araştırılması - Kizirgil, Ahmet; Yakupoğulları, Yusuf; Şenol, Feray Ferda; Toraman, Aşçı Zülal (My University, 2005)
Bu çalışmada, kan kültürlerinden soyutlanan enterik basillerin genişlemiş spektrumlu beta-laktamaz (GSBL) üretme sıklığı ve GSBL üreten mikro-organizmaların antibiyotik duyarlılıklarının saptanması amaçlandı. Enterik basillerin GSBL üretimi çift disk sinerji ve E-test yöntemi, antibiyotik duyarlılıkları ise E-test yöntemi ile araştırıldı. İncelenen 7856 kan kültürü örneğinden 166 enterik basil soyutlandı ve bunların %35'inin GSBL ürettiği belirlendi. Genişlemiş spektrumlu beta-laktamaz üreten bakterilerin antibiyotik duyarlılıkları; meropenem %100, isepamisin %91, amikasin %89, siprofloksasin %64, piperasilin-tazobaktam %50, trimetoprim-sulfametoksazol %36 ve amoksisilin-klavulanik asit %19 olarak saptandı. Kan kültürü örneklerinden soyutlanan enterik basillerin GSBL üretim sıklığının yüksek olduğu ve bu şuşlara karşı en etkili antibiyotiğin meropenem olduğu gözlendi.
Keywords: Beta-Laktamazlar; Anti-bakteriyel ajanlar; Mikrobiyal duyarlılık testleri; Antibiyotik duyarlılığı; Enterobacteriaceae