Poliamidoamin Dendrimeri ile Modifiye Edilen Demir Oksit Nanopartiküllerle Hazırlanmış MNPs-G1-Mu Adsorbanı Tarafından Cr(III) İyonlarının Adsorpsiyonunun İncelenmesi - Ekinci, Selma; İlter, Zülfiye (Nevsehir Haci Bektas Veli University, 2021)
Bu çalışmada daha önceden sentezlenmiş bir nano adsorban olan MNPs-G1-Mu tarafından Cr (III) metal iyonlarının adsorpsiyon işlemi ile sudan uzaklaştırılması amaçlanmıştır. MNPs-G1-Mu adsorbanı; Pamam dendrimeri ile modifiye edilmiş demir oksit nanopartiküllerden sentezlenmiştir. Cr (III) iyonlarının MNPs-G1-Mu üzerindeki adsorpsiyonunu etkileyen faktörler (denge temas süresi, pH, adsorban miktarı, Cr (III) iyonları çözeltisinin başlangıç konsantrasyonu) incelenmiştir. Daha sonra adsorpsiyon kinetiğinin anlaşılması için kinetik çalışma yapılmıştır. Kinetik deney sonuçlarından elde edilen veriler pseudo birinci ve ikinci derece kinetik denklemlerinde değerlendirilmiş ve adsorpsiyonun her iki kinetik denkleme de uyduğu belirlenmiştir. Pseudo ikinci derece kinetik denkleminden üç sıcaklık için (298, 308 ve 318 K) elde edilen hız sabitleri Arrhenius denklemine uyarlanmış olup adsorpsiyonun aktivasyon enerjisi 2,58 kJ mol-1 olarak hesaplanmıştır. Son olarak adsorpsiyona ait izoterm çalışması yapılmıştır. Adsorpsiyonun, Freundlich adsorpsiyon izotermine uyduğu görülmüştür. Freundlich izoterm sabitleri olan “k” ve “n” sabitleri sırasıyla 26,964 ve 0,8899 olarak hesaplanmıştır. Sonuç olarak, MNPs-G1-Mu adsorbanının Cr (III) iyonlarını etkili bir şekilde sudan uzaklaştırdığı belirlenmiştir.