DENEYSEL SEPSİS MODELİ OLUŞTURULAN RATLARDA İNTRAVENÖZ İMMÜNGLOBULİN TEDAVİSİNİN T HELPER POLARİZASYONU ÜZERİNE ETKİSİ - DEMİREL, İSMAİL (Fırat Üniveristesi, 2007)
Bu çalışma, sepsiste gelişen inflamatuar yanıt tedavisinde kullanılan intravenöz immünglobulinlerin (IVIG) T helper (Th) polarizasyonu üzerine olan etkisini araştırmak amacıyla planlanmıştır. Çalışmaya alınan Wistar-Albino cinsi 30 adet rat rastgele 4 gruba ayrıldı. Grup I, kontrol grubu olarak ayrıldıktan sonra, Grup II, III ve IV'e E. Coli LPS'i intraperitoneal olarak uygulanarak sepsis modeli oluşturuldu. Grup III'e IgM ve IgA ile zenginleştirilmiş, Grup IV'e IgG içeren immünglobulin ilk gün LPS'den 6 saat sonra ve sonraki iki gün intraperitoneal olarak uygulandı. Tüm gruplardaki deneklerden bazal, 24. ve 72. saatte kuyruk veninden alınan kan örneklerinden Flow cytometry yöntemi ile periferik kan lenfosit subgrupları; ELISA yöntemi ile IL-4, IFN-? düzeylerine bakıldı, gruplar arası 14 günlük sağ kalım oranı değerlendirildi. Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında, CD4++26+ ve IFN-? düzeyinin II, III ve IV. gruplarda 24. saatte bazal değere göre azaldığı saptandı. IV. grupta; CD4++26+ düzeyi 24. saatte bazal değere göre azalırken, 72. saatte arttığı saptandı(p<0.05). IFN-? düzeyleri ise kontrol grubu hariç diğer gruplarda bazal değere göre azaldığı saptandı (p<0.05). CD4++30+ ve IL-4 düzeyinin kontrol grubu ile karşılaştırıldığında tüm gruplarda arttığı saptandı (p<0.05). CD4++30+ ve IL-4 düzeyinin kontrol grubu hariç, diğer tüm gruplarda bazal değere göre artmış olduğunu gözlendi (p<0.05). Deneklerin 14 günlük sağ kalım oranları; sepsis grubunda 3-5 günler arasında, sepsis + pentaglobin grubunda 5-14 günler arasında, sepsis + flebogamma grubunda 4-9 günler arasında öldüğü saptandı. Th2 yanıtını ve mortaliteyi azalttığını saptadığımız IVIG'lerin, immünomodulatuar etkisinin olduğu ve sepsis tedavisinde adjuvan olarak kullanılabileceği kanaatine varıldı.

Sepsis defined as sistemic response to infection is the most common cause at death in health care units. In this study use investigate the effect of solution of intravenous immunoglobulins which are used in the treatment of inflamation response on T helper polarization in sepsis Thirty Wistar-Albino rats which included to study were randomly separeted to 4 groups. Group I is control group and, E. coli LPS were given intraperitoneally to Group II, III, IV and model of sepsis were formatted. Pure IgM and IgA were given intraperitoneally to group III and IgG to group IV at the first day, 6 hours and 2 days after LPS aplication. Peripheric blood lymphocyts subgroups were analyzed by Flow cytometry and IL-4, IFN-? levels were analyzed by Elisa methods in the blood samples that were taken veins of tail at the basale 24th and 72th hours and ratio of 14 days survay were searched. Levels of CD4++26+ and IFN-? were determined lower at the 24th hours samples than basale levels when compared with control group. In group IV level of CD4++26+ were decreased at the 24th hours and increased at the 72th hours according to basale levels. Level of IFN-? were decreased in all times according to basale levels except control groups. It was determined that levels of CD4++30+ and IL-4 were increased in all groups when compared with control groups. 14 days survay ratios of subjects were determined as 3-5 days in sepsis, 5-14 days in sepsis + pentaglobin and 4-9 days in sepsis + flebogamma groups. We determined that, IVIG?s which decreased the Th2 response and mortality have immunomodulutoury effects and use think that these agents can be useful in the treatment of sepsis.
The effects of ivig treatment upon TH polarization in the experimental rat models with sepsis
Keywords: Anestezi ve Reanimasyon