MİGRENLİ HASTALARDA PATENT FORAMEN OVALE VE İNTERATRİYAL SEPTAL ANEVRİZMA İNSİDANSI - DAĞLI, NECATİ (Fırat Üniveristesi, 2005)
l.ÖZET Migrenli Hastalarda Patent Foramen Ovale ve İnteratriyal Septal Anevrizma Sıklığı GİRİŞ: Ciddi sosyal ve ekonomik kayıplara neden olan migrenin etiyolojisi net olarak bilinmemektedir. Migrenli hastalarda güncel olarak patent foramen ovale (PFO), şant ve atriyal septal anevrizmaların bilinmeyen mekanizmalar ile migren ataklarını tetiklediği iddia edilmektedir. Bu çalışmada amacımız migren hastalarında PFO, şant ve atriyal septal anevrizma (ASA) sıklığını ve migren mekanizmasındaki rolünü araştırmaktır. MATERYAL METOT: Uluslararası Başağrısı Topluluğu'nun migren tanı kriterleri doğrultusunda migren tanısı alan 50 hastaya ve benzer klinik özelliklere sahip 50 kontrol grubu hastasına transözofajiyal ekokardiyografı uygulandı. Tüm hastaların atriyal septumu birbirinden bağımsız iki kardiyolog tarafından değerlendirildi. PFO, ASA ve şant varlığı kayıt edildi, BULGULAR: Migrenli hasta grubunun yaş ortalaması 34,5±9,4 yıl, kontrol grubunun yaş ortalaması 30,2±7,3 yıl (p=0,53), migrenli gurupta 39 (%78) (PFO'nin boyutunun mean ortalaması 3,0±0,86 mm), kontrol gurubunda ise 17 (%34) (PFO'nin boyutunun mean ortalaması 2,64±055 mm) kişide PFO tespit edildi (p=0,0001). Migrenli hastalarda ASA sıklığı (n=18) %36 (maksimum çap 16,96±4 mm, maksimum bombelik 8,56±2,73 mm), kontrol gurubunda ise 3 %5,9 (maksimum çap 16,75±0,95 mm, maksimum bombelik 8, 87± 1,65 mm) oranında bulunmuştur (p=0,001). SONUÇ: Migrenli hastalarda PFO, şant ve ASA sıklığı kontrol grubuna oranla bariz olarak artmıştır. Patent foramen ovale, şant, ASA mikroemboli ve venöz kandan geçen vazoaktif maddeler (seratonin, atriyal natriüretik peptit) yolu ile migren etiyopatogenezinde rol oynayabilir. Dolayısı ile migren tedavisinde PFO'lerin transkateter yolla kapatılması yeni bir tedavi stratejisi olarak gündeme gelmektedir. Ancak günümüzde bu konuda yapılan çalışmalar halen yetersizdir. Anahtar kelimeler: patent foramen ovale, atriyal septal anevrizma, migren

Incidence of Patent Foramen Ovale and Interatrial Septal Aneurysm in Patients with Migraine INTRODUCTION: The etiology of migren, which causes important sociel and economic burden, is still not known clearly. It is currently speculated that PFO, shunts and atrial septal aneurysms trigger the migren episodes by unknown mechanisms. In this study, we evaluated the incidence of PFO, shunts and atrial septal aneurysms and their roles in the mechanism of migren. MATERİAL AND METHOD: Transesophagial echocardiography was applied to 50 patients who diagnosed migren according to international headache association criteria and to 50 control subjects who had similar clinical characteristics. Interatrial septum of patients were evaluated by two independent cardiologists. The presence of PFO, shunt and ASA were recorded. FİNDİNGS: The mean age of migren group was 34,5 ±9,4 and of control group was 30,2 ±7,3 years (p=0,53). PFO was observed in 39 (78%) patients in migren goup (mean length of PFO; 3,0 ±0,86 mm) and in 17 (34%) patients in control group (mean length of PFO; 2,64 ±0,55 mm) (p=0,0001). ASA was observed in 18 (36%) patients in migren goup (maximum diameter of ASA; 16,96 ±4 mm, maximum swelling;8,56 ±2,73 mm) and in 3 (5,9%) patients in control group (maximum diameter of ASA ; 16,75 ±0,95 mm, maximum swelling;8,87 ±1,65 mm) (p=0,001). RESULTS: The incidence of PFO, shunt and ASA were significantly higher in migren group than control group. Microemboli and vasoactive amins (serotonin, atrial natriuretic peptide) that passes through PFO, shunt and ASA may play a role in etiopathogenesis of migren. Thus, closure of PFO by transcatheter approach may come out a new strategy in migren treatment. But the studies in this field are not sufficient yet. Key Words: Patent Foramen Ovale, Atrial Septal Aneurysm, Migraine
Incidence of patent foramen ovale and interatrial septal aneurysm in patients with migraine
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kardiyoloji