KÜRESEL ŞİRKETLERİN JEOPOLİTİK ETKİSİ - Çetin, Beyzade Nadir (My University, 2016)
Küresel şirketler, küresel ekonomide güçlü ve etkin oldukları gibi küreselleşme sürecinde siyasal düzlemde de güçlü ve etkin bir konuma erişmişlerdir. Küresel şirketlerin kazandıkları bu etkin konum siyasal alanın kontrol, denetim ve düzenleme gücünü elinde bulunduran devletler ile küresel alanda oluşan etkileşimlerinin temelini oluşturmaktadır. Şirketler ve Devletlerarasında ortaya çıkan bu etkileşimler ise, küreselleşme ile birlikte ortaya çıkan ulus-devlet tartışmaları bağlamında; bazen ulusdevleti aşındıran bazen ulus - devlete güç katan ve ulus-devlet gücünden beslenen biçiminde gerçekleşen bir yapısal bir durumu beraberinde getirmektedir. Bu çalışmanın amacı, devletler ve şirketler arasında küresel alanda gerçekleşen ilişkiler bağlamında ortaya çıkan jeopolitik etkileşimleri belirlemeye çalışmaktır
Keywords: İşletme; Sosyoloji; İktisat; Uluslararası İlişkiler