RAŞİD HALİFELER DÖNEMİ İÇTİHATLARININ İSLAM HUKUKUNUN SEYRİNE ETKİSİ - Öztürk, Mehmet (Fırat University, 2014)
Hz. Peygamber'den sonra ilk hukuki problemler doğal olarak ilk halife döneminde başlamıştır. Raşid halifeler dönemi, İslam hukukunun gelişmeye başlama, hukuk usullerinin ortaya çıkma ve uygulanma dönemidir. Binaenaleyh bu dönemin iyi analiz edilmesi, İslam hukukunun ve onun genel prensiplerinin anlaşılması için önemlidir. Bu çalışma raşid halifeler dönemindeki içtihatların İslam hukukunun teşekkül sürecine etkisi hakkında bilgi vermektedir. Çalışmamız giriş ve üç ana başlıktan oluşmaktadır. İlk olarak raşid halifeler dönemi ile ilgili genel bir değerlendirme yapılmıştır. Ardından raşid halifeler dönemindeki fıkhi faaliyetler ele alınmıştır. Devamında ise bu dönemde meydana gelen meşhur içtihat ve uygulamalara yer verilmiştir. Son olarak da raşid halifeler dönemindeki fıkhi faaliyetlerin mezheplerin oluşum sürecine etkisi işlenmiştir. Sonuç olarak bu dönemdeki içtihatların İslam hukukunun seyrine olumlu etkileri tespit edilmiştir