ANASON (PİMPİNELLA ANİSUM) VE REZENE (FOENİCULUM VULGARİS)'DE TOPLAM FENOL/FLAVONOİD MİKTARLARI VE ANTİOKSİDAN AKTİVİTELERİNİN METAL İÇERİĞİ İLE DEĞİŞİMİNİN İNCELENMESİ - BAKIR, CENGİZ (Fırat Üniveristesi, 2010)
Bu çalışmada, üç farklı bölgeden işlenmemiş ve üç farklı markada işlenmiş paketlenmiş olarak temin edilen anason ve rezenede toplam fenol, toplam flavonoid, antioksidan aktivitesi ve metal içeriğinin (Na, K, Ca, Mg, Fe, Zn, Mn, Cu, Ni, Cd, Cr, Pb, Co, Al) belirlenmesi ve metal miktarı ile toplam fenol/flavonoid miktarları ve antioksidan aktivitesi arasındaki ilişki istatistiksel olarak incelenmesi amaçlandı. Bunun için; toplam fenol/flavonoid miktarlarının belirlenmesinde UV-VIS spektroskopisi ve metal içeriğinin belirlenmesinde ise ICP-OES ile çalışıldı. Toplam fenol tayini için gallik asit ve toplam flavonoid tayini için kuersetin standart olarak kullanıldı. Antioksidan aktivitesi metal şelatlama aktivitesi metodu ile belirlendi. Anason ve Rezenedeki metal ve toplam fenol/flavonoid miktarlarının ve antioksidan aktivitesinin belirlenmesi için, demleme (infüzyon), kaynatma (dekoksiyon), kuru yakma ve ektraksiyon sonucu elde edilen numuneler kullanıldı. Bütün işlemler, her örnek ve her analiz için üç kez tekrarlandı. Toplam fenolik madde miktarı kaynatma, demleme ve ekstraksiyonda en yüksek olarak anasonda bulundu (6399,151 µg GA / gr numune, 7879,756 µg GA / gr numune ve 7376,778 µg GA / gr numune). Toplam flavonoid madde miktarı kaynatma, demleme ve ekstraksiyonda en yüksek olarak anasonda bulundu (11785,42 µg QE/ gr numune, 11638,42 µg QE / gr numune ve 23376,74 µg QE / gr numune). Metal şelatlama aktivitesi kaynatma, demleme ve ekstraksiyonda en yüksek olarak rezenede bulundu (78,31%, 78,14% ve 52,37%). Toplam fenol ve toplam flavonoid miktarlarının en yüksek değeri, ekstraksiyon sonucu elde edilen numunelerde belirlendi. Metal içeriğinin ise kaynatma ve demlemeye göre kuru yakma işlemiyle daha yüksek çıktığı gözlendi.Elde edilen sonuçlara göre, toplam fenol/flavonoid miktarı ve antioksidan aktivitesinin metal içeriği ile değişimi istatistiksel olarak (SPSS 17.0) değerlendirildi.

In this study, determination of total phenol, flavonoid, antioxidant activity and metal content (Na, K, Ca, Mg, Fe, Zn, Mn, Cu, Ni, Cd, Cr, Pb, Co, Al) for linden and mint supplied as packed unprocessed from three different regions and processed in three different brands, the reliationship between the total amount of phenolic/flavonoid and antioxidant activity with the amount of metal was aimed to investigate as statistical. The UV-VIS spectroscopy and ICP-OES technique were used in determine the amount of total phenol/flavonoid and metal, respectively. The Gallic acid in determination of total phenol and quercetin in determination of total flavonoid were used as standart. The antioksidant activity was determined by the metod of metal chelating activity. To determine of metals and total phenol/flavonoid amounts and of antioksidant activities in Anise and Fennel, were used samples which obtained results infusion, decoction, dry ash and extraction. All processes, for each one samples and analysis were replicated three times. Highest total fenol content, for infusion, decoction and extraction, were obtained for anise (6399 µg GA / gr sample, 7879 µg GA / gr sample ve 7376 µg GA / gr sample). Highest total flavonoid content, for infusion, decoction and extraction were obtained for anise (11785 µg QE / gr sample, 11638 µg QE / gr sample ve 23376 µg QE / gr sample). Highest metal chelating activities, for infusion, decoction and extraction were obtained for fennel (78,31%, 78,14% ve 52,37%). Highest total phenol/flavonoid amounts were obtained with extraction metod. Highest metal contents were obtained with dry ash metod.According to the results obtained, the variation according to the metal content of the total phenol/flavonoid and antioksidant activities was evaluated statistically (SPSS 17.0).
The determination of relationship between metal content of total phenol/flavonoid amounts and antioxidant activities in anise (Pimpinella anisum) and fennel (Foeniculum vulgaris)
Keywords: Kimya