DOĞU ANADOLU BÖLGESİNDE GENÇLİK VE SPOR İL MÜDÜRLÜKLERİNDE ÇALIŞAN PERSONELİN PROBLEM ÇÖZME BECERİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ - YILDIRIM, MEVLÜT (Fırat Üniveristesi, 2016)
Bu çalışmanın amacı Doğu Anadolu Bölgesi Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüklerinde çalışan personelin problem çözme beceri düzeylerini araştırmaktır. Araştırmanın örneklem grubunu Elazığ, Ağrı, Bingöl, Bitlis, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Kars, Malatya, Muş, Tunceli, Van, Ardahan ve Iğdır Gençlik Hizmetleri ve Spor il Müdürlükleri'nde çalışan 8 (%4,8) İl Müdürü, 45 (%27,1) Antrenör ve 114 (%68,1) Memur olmak üzere toplam 166 personel oluşturmaktadır. Araştırmada 6 sorudan oluşan kişisel bilgi formu ve Heppner ve Petersen tarafından geliştirilen, 35 sorudan oluşan Problem Çözme Envanteri kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS paket programı ile analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına bakıldığında katılımcıların cinsiyet, yaş ve çalışma süresi değişkenleri ile problem çözme becerisi puan ortalamalarında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılığa rastlanamamıştır (p>0,05). Bununla birlikte katılımcıların görev, mesleki kıdem ve eğitim durumları değişkenleri ile problem çözme becerisi puan ortalamalarında istatistiksel olarak anlamlı farklılığa rastlanmıştır (p<0,05). Sonuç olarak örneklem grubundaki katılımcılardan memur olarak görev yapan personelin problem çözme beceri düzeyleri diğer katılımcılara göre daha yüksektir. Bununla birlikte katılımcılardan 16-20 yıl mesleki kıdeme sahip olanların ve üniversite (lisans) mezunu olanların problem çözme becerileri diğer katılımcılara göre daha yüksektir. Bu bilgilerden yola çıkarak, Doğu Anadolu Bölgesi Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüklerinde görev yapan yönetici ve eğitimcilerin problem çözme beceri düzeylerinin düşük olmasının sebebinin araştırılması ve geliştirici faaliyetlerde bulunulmasının faydalı olacağı düşünülebilir. Anahtar Kelimeler: Gençlik ve Spor, Spor, Problem çözme

This study aims to investigate the problem solving skill levels of personnel working in Eastern Anatolia Region Youth Services and Sports Provincial Directorate. Sample of this research contains totally 166 personnel, 8 (%4,8) of Provincial Director, 45 (%27,1) of Trainers, 114 (68,1) of officers who works in Elazig, Agri, Bingol, Bitlis, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Kars, Malatya, Mus, Tunceli, Van, Ardahan ve Igdir city's Youth Services and Sports Provincial Directorate. In the study, a personal information form which consists of six questions and developed by Heppner and Petersen, Problem Solving Inventory was used consisting of 35 questions. The obtained data were analyzed with SPSS. In the findings it was observed that there is not a statistically significant difference in participants, gender, age and work time variables and problem-solving skills mean scores (p>0,05). However, it was observed that there is a statistically significant difference in participant's duty, seniority and education level variables and problem-solving skills mean scores (p<0,05). As a result, the level of problem-solving skills, who served as staff officer of the participants in the sample, is higher than the other participants. At the same time, participants those with 16-20 years of seniority and university (undergraduate)'s problem-solving skills are higher than the other participants. Based on this information, it can be conceivable that a research may do about why manager's and trainer's problem solving skill levels are low and it may be made developing activities on problem solving skill. Key Words: Youth And Sports, Athlete, Problem
Measurement of problem soving skills of personel who works in eastern region youth and sports province management
Keywords: Spor