BETONDA YÜKSEK SICAKLIK ETKİSİNİN, MİNERAL KATKI ÇEŞİTLERİNE GÖRE DEĞİŞİMİ - KURT, ALPER (Fırat Üniveristesi, 2012)
Bu çalı?mada, betonda yüksek sıcaklık etkisinin mineral katkı çe?itlerine göre deği?imi deneysel olarak ara?tırılmı?tır. Bu amaçla, CEM I 42,5 R çimentosu ile %0 %10, %20, %30, %40 ikameli olarak katılan Barit tozu, Diatomit, Silis dumanı, Uçucu kül, gibi farklı mineraller kullanılmı?tır. TS 802?ye uygun olarak 600 adet 10*10*10 numune üretilmi? ve bunlar kirece doygun kür havuzlarında 28 günlük bekletildikten sonra 200, 400, 600 ve 800°C gibi yüksek sıcaklıklara maruz bırakılmı?tır. Ayrıca 28 günlük dayanıma sahip mineral katkılı beton numunelerin; kuru birim ağırlıkları, su altı ağırlıkları ve suya doygun ağırlıkları bulunmu?tur. Ağırlıkça su emme yüzdeleri de tespit edilen beton numunelerin PGH ölçümleri yapılmı? daha sonra basınç dayanımları bulunmu?tur. Deney sonuçlarından, yüksek sıcaklık etkisinde kalan betonun basınç dayanımında meydana gelen deği?imler mineral katkı çe?idine göre incelenmi?tir.

In this study, the effect of high temperature mineral admixture in concrete according to the types of change were investigated. For this purpose, cement CEM I 42.5 R and % 0% 10%, 20%, 30%, 40 joined as a substituted barite powder, diatomite, silica fume, fly ash is used as the different minerals. TS802 in accordance with 600 pcs 10 * 10 * 10 samples were produced. These are pools of lime saturated cycles after waiting 28 days 200, 400, 600, and 800 ° C were exposed to high temperatures. In addition, mineral reinforced concrete specimens with a 28-day strength, dry unit weights, weights and saturated weights were underwater. Detected in the percentages of water absorption by weight of the concrete compressive strength of the samples were then made measurements of PGH. Experimental results show that the compressive strength of concrete exposed to high temperature changes that occur are analyzed according to the type of mineral additives.
High temperature effects in concrete, mineral additive variation of varieties
Keywords: İnşaat Mühendisliği