Ratlarda Siklofosfamid ile Oluşturulmuş Hemorajik Sistitte Propolis ve Enginarın Koruyucu Etkileri - Yılmaz, Seval; Kaya, Emre (My University, 2018)
Çalışmada, siklofosfamid (CP) ile oluşturulmuş mesane toksisitesinde propolis ve enginarın etkileriincelenmiştir. Ratlar 6 gruba ayrılmıştır. Gruplar; kontrol grubu, propolis uygulanan grup (200mg/kg/gün gavaj, 7 gün), enginar uygulanan grup (1 g/kg/gün gavaj, 12 gün), CP uygulanan grup(150 mg/kg i.p. tek doz), CP+propolis uygulanan grup ve CP+enginar uygulanan grup şeklindeoluşturulmuştur. Propolis uygulamasına CP uygulamasından 2 gün önce başlanmış ve 7 gün süreile devam edilmiştir. Enginar uygulamasına CP uygulamasından 7 gün önce başlanmış ve 12 günsüre ile devam edilmiştir. Mesane dokusunda malondialdehid (MDA), redükte glutatyon (GSH)düzeyleri, katalaz (KAT), glutatyon-S-transferaz (GST) aktivite tayini yapılmıştır. Kontrol grubunagöre CP uygulanan grupta MDA (P= 0.013) ve GSH (P<0.001) düzeylerinde artış, KAT ve GSTaktivitelerinde düşüş saptanmıştır (P<0.001). CP+propolis ve CP+enginar uygulanan gruplardaMDA, GSH düzeyleri ve KAT, GST aktivitelerinin normal düzeylere ulaştığı gözlenmiştir. Sonuçolarak, CP’e bağlı oluşan hemorajik sistitte toksisitesinin patogenezinde oksidatif stresin roloynayabileceği, propolis ve enginarın CP tedavisinden kaynaklanan toksisiteyi iyileştirmede etkilibir madde olabileceği düşünülebilir.
Keywords: Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Genel ve Dahili Tıp; Patoloji; Biyokimya ve Moleküler Biyoloji; Veterinerlik