ERZİNCAN-REFAHİYE ARASINDAKİ HEYELANLARIN İNCELENMESİ. - AYAN, SELAHATTİN (Fırat Üniveristesi, 1992)
IV ÖZET Yüksek Lisans Sezi.2RSİHCAH-E3FAHİYE ARâSIKDAKİ HEYELANLARIM ÎİTCELSTiliaSSt Selaaattin AYAK Pırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji îlühendisliği Anabilim Balı.1991» Sayfa: 48 Çalışma bölgesi Erzincan- Hef ahiye arasında 70 km.a?zunlt;.Şun~- cıa 15 km. genişliğinde bir alanı kapsar. Çal işe*.,.sahasaria yaş- ladan rence doğru şu birimler yer almaktadır; Paleozoik yaşla serpantini ti er ve epimetamorfik şistler, bunların arasanda yer alan diyorit ve diyabaa dayklara, Jura-Kre- tase yaşlr.kristaliz e kiregtaşları ve oiiyolitik karma şak, Eosen flişi,I.Iiyosen denizel formasyonu, Hiyo s en-Neoj en bazik lav ve pi- roklastitleri, Pliyosen konglomera, kumtaşa, killi ve kireçli kum- tcşlara ve taraoa alüvyonlara, Kuaterner bazik volkanitleri ve günümüze kadar devam eden alüvyonlar. Bu çalaşaada Erzincan-Refahiye arasanda Kuzey Anadolu Pay Z onuna ba^la olarak gelişen heyelanlar incelenmiştir. Araş tırmada heyelanların sayalara, yaşlara, oluşum nedenleri, sonuçla ra ve önlenmesine yönelik çalaşmalar yapalmaştar. Heyelanlardan bazalara ayrantala olarak incelenmiş, 1/1000 ölçekli haritalara yapalmaş, baza özellikleri fotoğraflarla tesbit edilmiştir. Yapı lan arazi gözlemlerinde heyelanlaran genellikle Pliyosen yaşlı formasyonla serpantini tlerde geliştiği gözlenmiştir. Bölgede sok sak oluşan depremler heyelanlara olumsuz yön de etkilemiştir. Depremler birçok yeni. heyelana başlattığa gnbi devam eden heyelanlaran da hazana artırmıştır. Çalışmada heye- la.ilardan basılarının Kuzey Anadolu 'J's.y donuna bn'jlı olarak re li şen sentetik ve antitetii; kırıklardan itibaren hare;:e-oe çcc- ~ci£i' gözlenmiştir.- IIcyelah'lar~DûxğGy"i~'çok c'Iuekuz yende "etkile miştir. Heyelanlar neticesi yerlesin birimleri, k'iy yolları, iç- ;:cK,ru pobercleri. snİE' ma kanallara ve tarım arazileri b'iyUk t'l-V çüde zarar görmüştür. Araştırmada bundan böyle olabilecek zarar^ larxn önlenmesi için gerekli öneriler getirilmiştir.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Jeoloji Mühendisliği; Geological Engineering