WEB TABANLI BİR SCADA SİSTEMİNİN GELİŞTİRİLMESİ - KARAKAŞ, ÇAĞRI (Fırat Üniveristesi, 2016)
Her geçen gün endüstriye olan ihtiyaç hızlı bir şekilde artmaktadır. Buna bağlı olarak kaliteyi arttırmak ve maliyetleri azaltmak için genellikle insan müdahalesinin olmadığı veya daha az olduğu otomatik olarak çalışabilen sistemlerin kullanılması gerekmektedir. Bundan dolayı, endüstriyel uygulamaların neredeyse tamamında otomasyon sistemleri kullanılmaktadır. Otomasyon sistemleri Programlanabilir Mantıksal Denetleyici (PLC), Merkezi Denetim ve veri toplama (SCADA) ve İnsan-Makine Arayüzü (HMI) gibi yüksek maliyetli cihazların birlikte kullanılmasından oluşmaktadır. Özellikle SCADA veya HMI uygulamaları sistem maliyetini büyük ölçüde arttırmaktadır. Ayrıca, PC tabanlı otomasyon sistemlerinde kullanılan işletim sistemi ve SCADA Runtime lisansları da ek bir maliyet oluşturmaktadır. Bilgisayar temelli SCADA sistemlerinde çalışma koşullarına bağlı olarak bilgisayardan dolayı bazı problemler oluşabilir. Son zamanlarda, bazı firmalar tarafından piyasaya sürülen ARM (Advanced Risc Machine) tabanlı Linux işletim sistemi çalıştırabilen kartlar sayesinde çok düşük maliyetli çözümler elde etmek mümkün olmuştur. Bu cihazlar standart bilgisayarlar ile karşılaştırıldıklarında oldukça düşük boyut ve fiyata sahiptirler. Ayrıca, ARM-tabanlı cihazlar açık kaynak donanım/yazılım gibi avantajlara da sahiptirler. Fiyatları neredeyse bir PC'nin yüzde beşinden daha düşüktür. Bu ürünler, yüksek performans gerektirmeyen birçok uygulamada güvenilir bir şekilde kullanılabilirler. Bu tezde, küçük ölçekli endüstriyel uygulamalarda kullanılabilecek ARM tabanlı bir otomasyon sistemi geliştirilmiştir. Böylece, tek cihaz ile SCADA, PC ve PLC cihazları olmaksızın kontrol sağlanabilmiştir. Ayrıca WEB-tabanlı olması sayesinde başka cihazlar ile erişim sağlayabilme özelliğine sahip düşük maliyetli bir otomasyon sistemi elde edilmiştir.

The need for the industry is increasing rapidly with each passing day. Consequently, it is typically requiring the use of automated systems that are operable without human intervention to improve the quality and reduce costs. Therefore, automation systems are used in almost all industrial applications. Automation systems consist of combined use of high-cost equipment such as Programmable Logic Controller (PLC), Supervisory Control and Data Acquisition (SCADA) and Human–Machine Interface (HMI). In particular, SCADA and HMI applications increase the system cost. Furthermore, the operating system and SCADA Runtime licenses are an additional cost. Some problems may occur depending on operating conditions because of the computer in the PC-based SCADA systems. Recently, some solutions have been achieved with very low cost thanks to ARM (Advanced Risc Machine) based cards operated with Linux operating system which are released by some companies. These devices have quite small size and low price when compared to standard computers. In addition, the ARM-based devices have some advantages such as open-source hardware/software. Their prices are almost five percent lower than a PC. These products can be used reliable in many applications not requiring high performance. In this thesis, ARM-based automation system has been developed that can be used in small-scale industrial applications. Thus, a single device can provide the control of the system without SCADA, PC and PLC devices. In addition, a WEB-based automation system is obtained with low cost and providing access to other devices thanks to WEB-based.
The development of a web-based SCADA system
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol