METASTATİK MEME KARSİNOMUNDA OSTEOPONTİN VE CYCLIN D1 EKSPRESYONU DEĞERLENDİRİLMESİ - SEVİM, MERVE (Fırat Üniveristesi, 2019)
Meme karsinomu kadınlarda en sık görülen kanserdir. Kansere bağlı ölümlerde 2. sırada yer almaktadır. Her yıl yaklaşık 1.5 milyon kişi yeni meme karsinomu tanısı almaktadır. Hastalığın seyri temel olarak metastaz durumuna bağlı olduğundan hangi hastalarda daha çok metastaz görüleceği konusunda güvenilir ve spesifik biyobelirteç arayışları önem kazanmıştır. Osteopontin (OPN) mineralize kemik matriksinde osteoklastların bağlanmasında rol oynayan bir asidik yapışkan glikoproteindir. OPN, vasküler endotelial faktör ekspresyonunu arttırarak, proliferatif sürece ve tümör progresyonuna katkıda bulunur. Cyclin D1 (CD1)'in fazla ekspresyonu hücre siklusunun G1 fazını kısaltarak, karsinom oluşumunun erken fazından ve tümör progresyonundan sorumlu tutulmaktadır. Bu çalışmada invaziv duktal meme karsinomu tanılı olgularda CD1, OPN ekspresyonları bazı klinikopatolojik parametrelerle ilişkisi araştırıldı. Çalışmaya Fırat U?niversitesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalında 2008-2017 yılları arasında takip edilen lokal ileri evre ve ileri evredeki 30'ar olgu ile karsinom tanısı olmayan 10 olgu alındı. Olguların patoloji preparatları immünhistokimyasal boyama ile CD1, OPN ekspresyonları "Düşük" ve "Yüksek" olarak kategorize edildi. Ekspresyon dereceleri ile olguların klinikopatolojik özellikleri, sağkalımları arasındaki ilişkiler istatiksel olarak, % 95 güven aralığında, p< 0.05 istatistiksel anlamlılık içerisinde değerlendirildi. Çalışmada CD1 ekspresyonu normal meme dokusuna göre ileri evredeki meme kanserli olgularda yüksek bulunurken, OPN ekspresyonu daha düşük bulundu (p< 0.05). CD1 ekspresyonu ileri evredeki olgularda lokal ileri evredekilere göre daha yüksek bulundu (p= 0.003). CD1 ve OPN ekspresyon dereceleri ile ortalama sağkalım (OS) arasında anlamlı fark bulunmadı. İmmünhistokimyasal olarak; yüksek CD1 ve düşük OPN düzeyleri invaziv meme karsinomu olgularında metastaz varlığını öngörmede kullanılabilecek biyomarkırlar gibi görünmekle birlikte bu konuda daha kapsamlı araştırmalar bilinmezleri aydınlatacaktır. Anahtar Kelimeler: Meme karsinomu, metastaz, cyclin D1, osteopontin

EVALUATION OF OSTEOPONTIN AND CYCLIN D1 EXPRESSION IN METASTATIC BREAST CARCINOMA Breast carcinoma is the most common cancer in women. It is ranked 2nd in cancer-related deaths. Approximately 1.5 million people are diagnosed with new breast carcinoma every year. As the course of the disease depends mainly on the status of metastasis, the researches for a reliable and specific biomarker has gained importance to predict which patients will metastasize. Osteopontin (OPN) is an acidic adhesive glycoprotein involved in the binding of osteoclasts in the mineralized bone matrix. OPN contributes to proliferative process and tümor progression by increasing vascular endothelial factor expression. Overexpression of Cyclin D1 (CD1) is responsible for the early stage of carcinoma formation and tümor progression by shortening the G1 phase of the cell cycle. In this study, we investigated the relationship between CD1, OPN expressions and some clinicopathological parameters in patients with invasive ductal breast carcinoma. The study included 30 patients with local advanced stage and advanced stage who were followed in Fırat University Medical Oncology Department between 2008-2018. 10 patients without carcinoma were also included as control group. Pathological specimens of the cases were stained immunohistochemically and categorized in two as "low expression" and "high expression" for CD1 and OPN. Clinicopathological features and survival rates of the patients were evaluated statistically with in 95% confidence interval and p< 0.05. In the study, CD1 expression was found to be higher in breast cancer patients with advanced breast tissue compared to normal breast tissue, whereas OPN expression was found to be lower (p< 0.05). CD1 expression was found to be higher in the advanced stage than in the locally advanced group (p= 0.003). There was no significant difference between CD1 and OPN expression degrees and mean survival (OS). Immunohistochemically; although high CD1 and low levels of OPN seem to be biomarkers that can be used to predict the presence of metastases in invasive breast carcinoma cases, more extensive researches will clarify the unknowns. Keywords: Breast carcinoma, metastasis, cyclin D1, osteopontin
Evaluation of osteopontin and cyclin D1 expression in metastatic breast carcinoma
Keywords: Onkoloji