Pozantı-Karsantı ofiyonliti' ndeki diyabaz dayklarının jeotektonik anlamı - Beyarslan, Melahat; Bingöl, A. Feyzi (My University, 1999)
Pozantı-Karsantı Ofiyoliti, Adana'nın yaklaşık 100 km kuzeyinde Pozantı ile Faraşa arasında yer almakta ve yaklaşık 1250 km lik bir alanda yüzeyleme sunmaktadır, inceleme alanında, tabandan tavana doğru aşağıdaki birimler yüzeylemektedir: a) Paleozoik-Kretase yaşlı platform tipi karbonatlarla temsil edilen otokton seri, b) karbonat seri üzerine tektonik olarak gelen Trias yaşlı ofiyolitik olmayan volkano-sedimanter istif, c) volkano-sedimanter istif ile ofiyolitler arasında dilimler halinde bulunan metamorfitler, d) ofiyolit, e) diğer birimler üzerine uyumsuz olarak bulunan Oligo-Miyosen yaşlı sedimanter seri.Ofiyolit harzburjitik-dünitik tektonitler, ultramafik-mafik kümülatlar, izotrop gabro, levha dayk karmaşığı ye yastık lavlardan oluşmuştur. Kalınlıkları 0,5-25 m. arasında değişen çok sayıda tekil diyabaz daykları ofiyolitleri farklı yapısal seviyelerde ve metamorfik; dilimleri kesmektedir. Kenar zonlarında hızlı soğuma nedeniyle, oldukça küçük taneli doku gösteren bu dayklar, genel olarak KD-GB doğrultuludur. Tüm masifteki daykların detaylı incelenmesi bunların birbirinden farklı iki grupta toplandığını göstermektedir. 1. grup dayklar : Kalınlıklari fazla olmayan; az deforme olmuş kuvarslı diyabazlardan oluşmuş kuvars toleyit bileşimli dayklar olup, tüm ofiyolit istifini keserler. 2. grup dayklar : Daha kalın, daha fazla tektonize olmuş, daha çok plütönik kütle içerisinde yoğunlaşan olivin toleyit bileşimli diyabazlardan oluşmuştur. Daykların jeokimyasal verileri; bunların ada yayı toleyitleri olduğunu ve öfiyolitlerden kesin olarak ayrıldığını göstermektedir. Dayklar, otokton kireçtaşları ve Triyas yaşlı yolkano-sedimanları kesmemektedir. Tüm bu ilişkiler daykların oluşumunun ofiyolitlerin ve metamorf- itlerin oluşumundan sonra, ancak tektonik yerleşmeden önce olduğunu göstermektedir.
Keywords: Mühendislik; Jeoloji; Jeokimya ve Jeofizik; Jeoloji