TEK BİRTRAVMAYA BAĞLI GELİŞEN İZOLE PERİFERİK SİNİR NÖROPATISI:İKİ OLGU SUNUMU - Akpınar, Çetin Kürşad; Çalık, Murat; Aytaç, Emrah (My University, 2018)
Muskulokutanöz sinir brakiyal pleksus lateralkordundan ayrılır. Biceps braki ve brakiyalis gibikasları innerve eder. Ulnar sinir ise brakiyal pleksusunmajor terminal dalıdır. Ulnar sinirin terminaldalı derin ulnar motor daldır. Hipotenarkasları innerve eder. İzole travmatik sinir hasarıoldukça nadir görülmektedir. İzole travma nedeniylesinir hasarı gelişmesi nadir bir durumdur.Biz bu yazıda atrofi ve ağrısız güçsüzlük yakınmasıylabaşvuran iki izole sinir hasarı olgusu(65 yaşında kadın ve 40 yaşında erkek) sunduk.Olgularımızdaki muskulokutanöz ve derin ulnarmotor dal nöropatisinin tek bir travmadan kaynaklandığınıdüşünmekteyiz. Yapılan elektrodiagnostiktestler, izole muskulokutanöz ve derinulnar motor sinir nöropatisini göstermiştir.Manyetik rezonans görüntüleme ve elektrofizyolojikçalışmalar bu hastalıkların ayırıcı tanısındafaydalıdır. Literatürde izole muskulokutanözve derin ulnar motor sinir hasarının, tek bir travmanedeniyle oluştuğunu bildiren çok az sayıdaolgu sunumu vardır.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri