IŞİD: KÜRESEL BİR TERÖR ÖRGÜTÜ - Şenol, Dolunay; Erdem, Sezgin; Erdem, Elif (Fırat University, 2016)
Küreselleşen dünyada insanların ve toplumların etkileşim ağı son derece karmaşık hale gelmiştir. Küreselleşme insanların ve toplumların hayatına olumlu katkılar yaptığı gibi istenmeyen sonuçlara da neden olmuştur. Dünyada meydana gelen olumlu gelişmelere katkı sağlayan bilimsel gelişim son yıllarda etkili ve hızlı bir sürece girerken, terör örgütlerinin etki alanları da ülke sınırlarının dışına taşmakta, terör örgütleri bu gelişimi kendi lehine kullanarak tüm dünyayı tehdit eder hale gelmektedir. IŞİD olarak bilinen terör örgütü de küreselleşmenin avantajlarını kullanarak kısa süre içinde etki alanını genişletmeyi başarmış, bölgesel olmaktan çıkarak dünyayı tehdit eder hale gelmiştir. Bu sebep ile çalışmamızda dünyayı ve geleceğini olumsuz yönde etkilemesinden korkulan bu terör örgütünün yapısını ortaya koymayı amaçladık. Ayrıca IŞİD tüm dünyada terör örgütü olarak kabul edilmesine rağmen örgüte katılımların her geçen gün artarak devam ediyor olması da son derece düşündürücüdür. Çalışmamız bir literatür taraması olup örgüt ile ilgili kaynakların sistematik bir çerçevede incelenerek analiz edilmesiyle oluşturulmuştur. Örgütün yapılanmasında ve örgüte katılımlarda etkili faktörler olduğu değerlendirilen ideoloji, ekonomik güç ve medya gücü analiz edilmiştir. Bu çalışma ile IŞİD tehdidine karşı mücadele geliştirmesi gereken ilgililere ışık tutarak katkı sağlamayı hedeflemekteyiz.

The people and society’s interaction network has become extremely complex in globalized world. Globalization has both positive contribution to people and communities’ lives and also adverse effects on them. While entering a long fast and effective process, scientific development contributes to positive developments occurring in the world, the domain of terrorist organizations overflow the country's borders and even can threaten all over the world by using this development on behalf of themselves. Terrorist organization known as ISIS has managed to extend its domain in a short time by using the advantages of globalization; it has become a threat to the world from being regional. Every day brings with a data giving rise to concerns that ISIS could threaten the world peace for a while. Therefore we aimed to demonstrate the structure of this terrorist organization that feared people and affected our world negatively with sociological evaluation in our study. Despite the fact that ISIS was also considered to be a terrorist organization all over the world, participation to the organization continuing to increase with each passing day is also extremely thought-provoking. Our study is a literaure review and it is created by analyzing and systematizing the sources related to organization in a definite context. The ideology, economic power and media power are considered as the factors affecting the organization's structure and participation in the organization and analyzed. We aim to contribute by keeping light all it may concern on the need to improve the fight against ISIS’s related threats.
ISIS: A Global Terror Organization