Üretral darlıkların optik üretrotomi intern ile tedavisi - Orhan, İrfan; Onur, Rahmi; Şenol, F. Ahmet; Atikeler, M. Kemal; Baydinç, Can (My University, 1998)
Travmaya bağlı inkomplet üretra rüptürleri geç dönemde üretral darlık gelişmesine neden olabilir. Bu darlıkların optik üretrotomla tedavisi yaygın olarak kullanılan bir tedavi modelidir. Ekim 1994 Mart 1998 tarihleri arasında inkomplet üretra rüptürü nedeniyle sistostomize edilip, optik üretrotomla tedavi edilen 22 hasta, retrospektif olarak, preoperatifve postoperatif retrograd / voiding sistoüretrografi, uroflowmetri parametreleri açısından değerlendirildi. Preoperatifüretrografilerde ortalama darlık uzunluğu U.82 + 6.12 mm, uroflowmetride ortalama Ojnax değerleri 7.36+ 2.63 ml/sn idi. Hastaların tümü optik üretrotomla tedavi edildi. Postoperatif Qmax değerleri 19.36 +6 ml/sn olarak saptandı. Ortalama takip süresi21.18 +9.56ay idi ve 16 hasta tek seansta tedavi edildi. 3 hastada rekürran darlık gelişti ve bu hastalara ikinci seans optik üretrotomi uygulandı. 3 hastaya da benign prostat hiperplazisi için transüretral rezeksiyonyapıldı. Travmaya bağlı oluşan inkomplet üretra rüptürlerinde, iyatrojenik komplet üretra rüptürüne neden olmamak için hastalar başlangıçta sistostomize edilip, geç dönemde reparasyon uygulanmalıdır. Bu, yalnızca tedavinin etkinliğini artırmakla kalmaz, aynı zamanda komplikasyon oranını da azaltır.
Keywords: Üroloji ve Nefroloji; Cerrahi