Nikelin P-T diyagramının moleküler dinamik yöntemi ile hesaplanması - Özgen, Soner; Kazanç, Sefa (My University, 2003)
Metalik malzemelerin faz diyagramlarının belirlenmesi hem teknolojik hem de bilimsel açıdan önem taşır. Faz diyagramlarının teorik olarak belirlenmesinde büyük ölçüde Gibbs serbest enerjisinden yararlanılır. Moleküler dinamik benzetim yöntemlerinde serbest enerji doğrudan hesaplanabilen bir nicelik değildir. Bu nedenle çeşitli yaklaşımlar yapılır. Bu yaklaşımlar harmonik ve anharmonik olmak üzere iki grupta toplanabilir. Bu çalışmada, nikelin atomları arasındaki etkileşmeler Morse potansiyel enerji fonksiyonu kullanılarak modellenmiş ve sisteminin P-T faz diyagramı moleküler dinamik benzetim çalışmaları yardımıyla hesaplanmıştır. Ayrıca, sistem için hacim modülü ve termal genleşme katsayısı hesaplanmıştır. Elde edilen sonuçlar, Gömülmüş Atom Metodu sonuçları ve deneysel veriler ile karşılaştırılmıştır.
Keywords: Fizik; Katı Hal; Termodinamik; Fizikokimya