LİFLİ BETON BORULARIN DURABİLİTESİ, KIRILMA PERFORMANSI VE KULLANILABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI - YILDIZ, SERVET (Fırat Üniveristesi, 1998)
Doktora Tezi LİFLİ BETON BORULARIN DURABİLİTESİ KIRILMA PERFORMANSI VE KULLANILABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI SERVET YILDIZ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı 1998, Sayfa : 137 Cam lifli beton borular üzerine yapılan bu araştırmada; lif oranının beton numuneleri üzerindeki etkileri araştırılarak normal beton özellikleri ile karşılaştırılması yapılmıştır. Ayrıca ağırlıkça % 0.2, 0.4 ve %0.6 oranlarında cam lifi katılmış beton borular standart yöntemlere göre test edilmiştir. Hazırlanan cam lifli beton numuneleri üzerinde; basınç, çekme, eğilmede çekme, donma-çözülme, aşınma ve su emme deneyleri yapılarak malzemenin statik yüklemeler altodaki davranışları incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar, normal beton deney sonuçlan ile karşılaştırılmıştır. Deney sonuçlarına göre; betonun çekme dayanımında %94.74 ve eğilmede çekme dayanımında %67.78'lik bir artış sağlanmıştır. Yine bu deney sonuçlarına göre; yük-deformasyon eğrileri çizilerek, lifli betonun dayanımı ve kırılma özellikleri hakkında temel bilgiler elde edilmiştir. Beton borular üzerinde ise tepe basıncı, sızdırmazlık, alın yüzünün düzgünlüğünün muayenesi, biçim ve görünüş muayenesi, boru iç yüzünün düzgünlüğünün muayenesi deneyleri yapılmıştır. Bulunan deney sonuçlarına göre; cam lifi ilave edilmiş beton boruların tepe basınç yükünde %25 oranında bir artış sağlanmış ve lifli beton boruların yüzeyindeki pürüzlülüğün ve çatlakların, normal beton borulara göre daha az olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca beton borulardaki kırılma yüklerine göre gerilme analizleri yapılmıştır. Sonuç olarak; cam lifin, beton borularda sağladığı %25' lik tepe basıncı yükü artışından dolayı boruların cidar kalınlığında azalmaya gidilebileceği tespit edilmiştir. Boru maliyetinde; %0.2 lif oranına kadar lif katkı durumunda boru maliyetinde azalma olduğu tespit edilmiştir. Malzeme özellikleri, boru geometrisi ve borunun taşıma gücü arasındaki teorik ilişki kurulmuştur. ANAHTAR KELİMELER: Çimento, beton, cam lif, cam lifli beton, tepe basınç yükü, donma-çözülme direnci, sızdırmazlık, çekme, eğilmede çekme, basınç, pürüzlülük, aşınma, su emme.

SUMMARY PhD Thesis THE INVESTIGATION OF DURABILITY, FRACTURE PERFORMANCE AND USAGE OF FIBER REINFORCED CONCRETE Servet YTLDIZ Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Civil Engineering 1998, Page: 137 In this study, the effect of fibre contents on the reinforced concrete specimens have been investigated and the obtained results have been compared with those of the plain concrete. In addition, the reinforced concrete pipes containing %0.2, 0.4 and %0.6 glass fibre (by weight) have been tested according to the standart procedures. In order to determine the behavior of the material under the static loads, compression strength, tensile strength, flexural strength, freeze-thaw, abrasion and weathering tests on the prepared glass-fiber reinforced concrete specimens are performed. The obtained results have been compared to the results of the normal concrete tests. According to test results, it has been observed that the tensile strength and flexural strength of the glass-fiber reinforced concrete have increased by %94.74 and %67.78 respectively.. Further more, the basic information on the durability and fracture of glass-fiber reinforced concrete were obtained by load- deflection curves. The top pressure, watertightness and the surface quality tests of inside and out side of the pipe have also been performed on the glass fiber reinforced concrete pipes. According to the obtained results, the top pressure load of the reinforced concrete containing glass fibre is increased by %25 and it has also been observed that the surface rougness and craks of the glass fiber reinforced concrete pipes are less than those of the normal concrete pipes. In addition to that, the strength analysis is studied in terms of the ultimate loads of the concrete pipes. Finally, it is concluded that the thickness of the pipes can be decreased because of increasing by %25 top pressure load by adding glass fibre. It is also found out that the cost of the pipes containing glass fibre decreases until %0.2 fiber-glass content (by weight). A theoretical relationship between the properties of materials, geometry and the load bearing capasity were also studied. KEY WORDS: Cement, concrete, glass fibre, fiber glass reinforced concrete, top.pressure load, freeze-thaw, watertightness, tension, compression, flexural strength, tougness, abrasion, weathering.
The Investigation of durability, fracture performance and usage of fiber reinforced concrete
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: İnşaat Mühendisliği; Civil Engineering