ORYANTALİZM ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA - SARI, OSMAN (Fırat Üniveristesi, 2008)
Doğu bilimi, Şarkiyatçılık, olarak ta bilinen Oryantalizm; Yakın ve Uzak Doğu toplum ve kültürleri, dilleri ve halklarının incelendiği batı kökenli ve batı merkezli araştırma alanlarının bütünü olarak tanımlanmıştır. Oryantalizm, Asya ve Kuzey Afrika uygarlıklarına ilişkin, antropoloji, arkeoloji, sosyoloji, iktisat, tarih, yazı ve kültür çalışmalarına kadar her şeyi kapsar. Sistematik olarak 13. yüzyılda ortaya çıkan Oryantalizm, 18. yüzyıldan itibaren bu adla anılmaya başlanmıştır. Tüm doğuyu kapsayan Oryantalizm, temelde İslam dünyası üzerine kurgulanmıştır. Oryantalizm her zaman öteki olarak gördükleri doğuyu kendi değerlerine yabancılaştırma çabası olarak karşımıza çıkmaktadır. Hıristiyan batı dünyasının, İslama ve onun peygamberine karşı, kolektif stratejinin yansımasıdır. Doğunun maddi imkânlarına sahip olmak isteyen Hıristiyan batı, sömürgecilik faaliyetleri için oryantalistlere ihtiyaç duymuş ve onlardan bilgi desteğini sağlamıştır. Oryantalizmin sistematik olarak belirdiği zamanlarda emperyalizm de yoğun olarak boy göstermiştir. Türk- İslam dünyası üzerinde de yoğun faaliyet yürüten oryantalistler özellikle Osmanlı coğrafyasını yüzyıllarca mesken tutmuşlardır. Bugünde aynı coğrafyada faaliyetlerini yoğun bir şekilde sürdürmektedirler. Oryantalizm, yaptığı çalışmalarla misyonerlere de malzeme hazırlamış, onların İslam ülkelerinde girişecekleri faaliyetlerde yardımcı olmuştur. Oryantalizm gerçeği günümüzde de diri bir şekilde karşımızda durmaktadır.

Orientalism is defined as the whole of west originated and based investigation areas which far and near east communities and cultures, languages and folksa re investigated.orientalism includes anyhropolgy,archeology, sociology,ecomomcs,history,written abd culture studies related to civilization of Asia and North Africa. Orientalism appeared systematically in 13 th century, has been called with this name since 18 century. Orientalism which covers the whole east is basically fictined on the muslom world. We always meet orientalism as the effect of estrangement to their values. It is tyhe collective strategy of scene towards the muslim and its prophets christian west world. The christain easf who wants to own th materials of east need orientalist about colonisation and provide konledge support from them.imperialism is denselyn seen when orientaslism systematically appears. Orientalists who carry on activiteis on turkısh-muslim world has settled in especially on the geography of Ottoman for centuries. They stil carry on their activities in the same geography. They also provide materials for missioners with the works they have done and help them in the attempts of their activities. The orientalism is stil standing alive in front of us.
A survey about orentalism
Keywords: Tarih