BİSİKLET BRANŞINDAKİ SPORCULARIN COVİD-19''A YAKALANMA KAYGILARININ İNCELENMESİ - KILIÇ, MERVE (Fırat Üniveristesi, 2022)
Covid-19 küresel salgınının ortaya çıkışı spor salonlarının, parkların ve okulların kapatılması gibi aktif sosyal etkileşimleri kısıtlayan, çocuklar ve ergenler arasında artan hareketsiz yaşantıyı da beraberinde getirmiştir. Bu araştırmada bisiklet branşındaki sporcuların Covid-19'a yakalanma kaygılarının incelenmesi amaçlanmıştır. Bu araştırmanın evreni, 2021-2022 sezonunda Türkiye Bisiklet Federasyonunda lisanslı İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgesinde aktif olan yaklaşık 1000 sporcu oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi olarak 172 kadın (%29,6) ve 410 erkek (%70,4) olmak üzere toplam 582 sporcuya ulaşılmıştır. Sporcuların sosyo-demografik özellikleri ve yaşam tarzı alışkanlıkları anket formu ile saptanmıştır. Kaygı düzeyleri "Sporcular için Yeni tip Koronavirüse (Covid-19) Yakalanma Kaygısı Ölçeği" ile belirlenmiştir. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS 22 paket programı kullanılarak, tanımlayıcı istatistiksel metotlarla (sayı, yüzde, ortalama, standart sapma) analiz edilmiştir. Araştırmada bisiklet sporcularının spor yaşı değişkenine göre analizler incelendiğinde, 1-2 yıl arasında spor yılına sahip sporcular ile 8 yıl üzeri spor yılına sahip sporcular arasında anlamlı farklıklar görülmüştür. Ayrıca 3-5 yıl spor yılına sahip sporcular ile 5-7 yıl ve 8 yıl üzeri spor yılına sahip sporcular arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar saptanmıştır. Bisiklet sporcularının haftanın kaç gün spor yaptıklarına ilişkin dağılımları incelendiğinde, her iki alt boyutta anlamlı farklılıklara rastlanmıştır (p<0,05). Haftalık spor yapan sporcular arasında anlamlı farklılıklar görülmüştür (p<0.05). Pandemi döneminde antrenman yapmayan sporcular yapanlara göre daha fazla bireysel kaygı hissettikleri gözlenmiştir. Aynı zamanda pandemi döneminde antrenman yapmayanların yapanlara göre daha fazla sosyalleşme kaygısı gösterdikleri ölçek puan ortalamalarına göre saptanmıştır. Ölçeğin ortalama puanları dikkate alındığında bireysel kaygı alt boyutunda kadınlar erkeklere göre daha fazla bireysel kaygı yaşadıkları tespit edilmiştir. Sosyalleşme alt boyutundaki ortalama puanlar dikkate alındığında ise kadınlar erkeklere göre daha fazla sosyalleşme kaygısı duydukları görülmüştür. Sonuç olarak, fiziksel aktivitelerin vücudun bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır. Covid-19 pandemi sürecinde sporcularda oluşan Covid-19'a yakalanma kaygılarının azalmasında bisiklet sporunun önemli bir rol oynadığı anlaşılmaktadır. Anahtar Kelimeler: Bisiklet Sporu, Covid-19, Kaygı.

The emergence of the Covid-19 global epidemic has brought with it increased sedentary life among children and adolescents, which limits active social interactions such as the closure of gyms, parks and schools. In this study, it was aimed to investigation of the anxieties of the athletes in the cycling branch to attack Covid-19. The universe of this research consists of approximately 1000 athletes licensed in the Turkish Cycling Federation, active in the Central Anatolia, Southeastern Anatolia and Eastern Anatolia regions, in the 2021-2022 season. A total of 582 athletes, 172 women (29.6%) and 410 men (70.4%), were reached as the sample of the study. The socio-demographic characteristics and lifestyle habits of the athletes were determined by a questionnaire. Anxiety levels were determined with the "New Type of Coronavirus (Covid-19) Anxiety Scale for Athletes". The data obtained from the research were analyzed with descriptive statistical methods (number, percentage, mean, standard deviation) using the SPSS 22 package program. When the analyzes were analyzed according to the sports age variable of the cyclists in the study, significant differences were observed between the athletes with sports years between 1-2 years and those with sports years over 8 years. In addition, statistically significant differences were found between the athletes with a sports year of 3-5 years and those with a sports year of 5-7 years and more than 8 years. When the distribution of cyclists on how many days of the week they do sports, significant differences were found in both sub-dimensions (p<0.05). Significant differences were observed among the athletes who do sports on a weekly basis (p<0.05). It has been 4 observed that athletes who do not train during the pandemic period feel more individual anxiety than those who do. At the same time, it was determined according to the average score of the scale that those who did not train during the pandemic period showed more socialization anxiety than those who did. Considering the average scores of the scale, it was determined that women experienced more individual anxiety than men in the individual anxiety sub-dimension. When the average scores in the socialization sub-dimension are taken into account, it is seen that women have more socialization anxiety than men. As a result, physical activities have positive effects on the body's immune system. It is understood that cycling plays an important role in reducing the anxiety of catching Covid-19 in athletes during the Covid-19 pandemic process. Keywords: Cycling, Covid-19, Anxiety.
Investigation of anxieties of athletes in cycling branch to attack COVİD-19'
Keywords: Spor