FARKLI REMİNERALİZASYON AJANLARININ VİTAL BEYAZLATMA SONRASI DİŞLERİN RENK STABİLİTESİ VE YÜZEY ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ - BİLGE, KÜBRA (Fırat Üniveristesi, 2020)
Çalışmamızın amacı vital beyazlatma işlemlerinden sonra uygulanan remineralizasyon ajanlarının, dişin renk stabilitesi ve yüzey özellikleri üzerine olan etkisinin incelenmesidir. Çalışmamızda 96 adet insan kesici dişinin kron kısmı kullanılmıştır. Başlangıçta iki gruba ayrılan örneklere ev ve ofis tipi beyazlatma ajanları uygulanarak, beyazlatma sonrası remineralizasyon ajanlarına göre biri kontrol grubu olan altı alt gruba ayrılmıştır (n=8). Beyazlatma prosedüründen sonra kontrol grubuna remineralizasyon ajanı uygulanmamış, diğer grupların her birine Gelato APF Gel, Remin Pro, Tooth Mousse, MI Paste Plus, Curodont Protect uygulanmıştır. Seanslar arasında örnekler yapay tükürükte bekletilmiştir. Yüzey pürüzlülüğü başlangıçta, beyazlatma ajanları uygulandıktan sonra, remineralizasyon ajanları uygulandıktan sonra; renk ölçümü yine başlangıçta, beyazlatma ajanları uygulandıktan sonra renklendirici solüsyonda bekletildikten sonra yapılmıştır. Yüzey pürüzlülük ölçümünde kontak tip profilometre, renk ölçümünde ise temas tipi dental spektrofotometre kullanılmış; taramalı elektron mikroskobu (SEM) ve atomik kuvvet mikroskobu (AFM) incelemeleri yapılmıştır. Verilerin karşılaştırılmasında tek yönlü varyans (one-way ANOVA) analizi, farklılığın gruplar arası karşılaştırılmasında Post-hoc LSD testi kullanılmıştır. İşlemler sonrası pürüzlülük değerlerinin karşılaştırılmasında Paired Sample T Test kullanıldı. İki bağımsız grubun karşılaştırılma işleminde (Ev ve ofis tipi beyazlatma uygulamasının renk ve pürüzlülük üzerine etkisi) bağımsız t-testi kullanılmştır. İstatistiksel analiz %95 güven aralığında, p<0.05 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir. Ofis ve ev tipi beyazlatma sonrası bütün gruplarda yüzey pürüzlülüğü artmış, remineralizasyon ajanı uygulamasıyla ise kontrol grubu da dahil bütün gruplarda pürüzlülük azalmıştır. Ofis ve ev tipi beyazlatma sonrası renk değişimi benzer (p>0.05); yüzey pürüzlülük değişimleri ise farklı bulunmuştur (p<0.05). Remineralizasyon ajanı uygulaması sonrası grupların yüzey pürüzlülük ve renk değişim değerleri istatistiksel olarak farklı bulunmuştur (p<0.05). Beyazlatma sonrası remineralizasyon ajanı uygulamasıyla yüzey pürüzlülüğünde meydana gelen azalma miktarı kullanılan ajanlara göre Curodont Protect > Gelato APF Gel > Remin Pro > MI Paste Plus > Tooth Mousse > Kontrol grubu şeklinde sıralanırken; renklendirici solüsyonda bekletildikten sonraki renk değişimleri ise Curodont Protect < Gelato APF Gel < Remin Pro < MI Paste Plus < Tooth Mousse < Kontrol grubu şeklinde sıralanmıştır. AFM analizleri sonucu beyazlatmanın yüzeyde oluşan pürüzlülüğü artırdığı ve remineralizasyon ajanlarının beyazlatma sonrasında kullanılmasıyla bu pürüzlülüğün azaldığı sonucuna varılmıştır. Çalışmamızın bulguları doğrultusunda farklı beyazlatma teknikleri sonrası kullanılan çeşitli remineralizasyon ajanlarıyla beyazlatma sonrası oluşan yüzey pürüzlülüğündeki artışın azaltılabileceği ve renk stabilitesini korumak amacıyla bu ajanlardan faydalanılabileceği snucuna varılmıştır.

The aim of this study was to examine the effect of remineralization agents applied after vital whitening procedures on tooth color stability and surface properties. The crown part of 96 human incisors was used in our study. Home and Office type bleaching agents were applied to the samples that were initially divided into two groups, and they were divided into six subgroups, one of which was the control group, according to the post-bleaching remineralization agents. (n=8) After the bleaching procedure, no remineralization agent was applied to the control group, Gelato APF Gel, Remin Pro, Tooth Mousse, MI Paste Plus, Curodont Protect were applied to each of the other groups. Samples were kept in artificial saliva between sessions. Surface roughness is measured initially, after bleaching agents application, after remineralization agents application; the color measurement was also made at the beginning, after the bleaching agents application and after soaking in the staining solution. Contact type profilometer was used for surface roughness measurement and contact type dental spectrophotometer was used for color measurement; Scanning electron microscopy (SEM) and atomic force microscopy (AFM) examinations were carried out. One-way analysis of variance (one-way ANOVA) was used for the comparison of the data, and the post-hoc LSD test was used to compare the difference between groups. Paired Sample T Test was used to compare the roughness values after the procedures. Independent t-test was used in the comparison of two independent groups (the effect of home and office bleaching application on color and roughness). Statistical analysis was evaluated at 95% confidence interval and p <0.05 significance level. After office and home bleaching, surface roughness increased in all groups, and with the application of remineralization agent, the roughness decreased in all groups including the control group. Color change after office and home bleaching is similar (p> 0.05); surface roughness changes were found to be different (p <0.05). After the application of remineralization agent, the surface roughness and color change values of the groups were found to be statistically different (p <0.05). While the amount of reduction in surface roughness caused by the application of remineralizing agent after bleaching was listed as Curodont Protect> Gelato APF Gel> Remin Pro> MI Paste Plus> Tooth Mousse> Control group; color changes after soaking in the staining solution were listed as Curodont Protect
Effect of different remineralization agents on color stability and surface properties of teeth after vital bleaching
Keywords: Diş Hekimliği