İhracata dayalı büyüme hipotezi Türkiye için geçerli mi? - Ozcan, Burcu; Çelebi, Oğuzhan (My University, 2013)
Genellikle dış ticaretin ülkelerin iktisadi kalkınma süreçlerinde önemli bir role sahip olduğu düşünülmektedir. Örneğin, artan ihracat düzeyinin teknik bilgi düzeyinin yayılmasına yol açtığı varsayılmaktadır. Daha da ötesi, ithalatın da ihracat sektörü için gerekli olan ara ve sermaye mallarının teminini gerçekleştirerek ekonomik performansa katkıda bulunduğu kabul görmektedir. Bahsedilen bu fikirler sırasıyla “ihracata dayalı büyüme” ve “ithalata dayalı büyüme” hipotezleri şeklinde adlandırılmaktadır. Bu çalışmada, Türkiye için 2005(1)-2011(11) dönemi boyunca Johansen eşbütünleşme metodu kullanılarak ihracat, ithalat, sanayi üretim endeksi ve reel döviz kuru rasındaki ilişkiler irdelenmektedir. Sonuçlar, ihracata dayalı büyüme hipotezinin geçerliliği yönünde kanıtlar unmaktadır.
Keywords: İktisat